Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Вміти пити» – це погано, – Супрун

За словами урядовиці, алкоголь змінює роботу генів, залучених в обмін холестерину, підтримання цілісності судин, нейропластичності, та рецепторів нейромедіаторів.

Pixabay

«Вміти пити» – це погано, – Супрун

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про зв'язок депресії та алкоголю, реакцію мозку жінок та чоловіків на спиртне та «безпечні» дози

Про це вона написала на сторінці у Facebook, передає «Укрінформ». 

«Тверезники та алкоголіки мають приблизно однакові шанси розвинути депресію — 70% та 80% відповідно. В той час, як люди, що п’ють келих вина щодня, мають найнижчі шанси. Але люди часто не п’ють вимушено: через хронічні хвороби чи брак грошей, тож можуть впасти в депресію не через нестачу етилового спирту в крові, а через свою життєву ситуацію та брак спілкування з друзями в шинку», - зазначає Супрун.

Спирт в печінці стає оцтовим альдегідом — сполукою також токсичною для організму. І руйнувати його мають уже інші ферменти, які можуть діяти повільно. Краще «не вміти пити», тобто мати малоефективні алкогольдегідрогенази і рано спинятися.

Урядовець наголошує, що «вміти пити» погано: якщо п’єте, і не п’янішаєте, значить, ферменти алкогольдегідрогенази вправно руйнують алкоголь. Тим часом людина продовжує «накидуватися», бо не відчуває сп’яніння і гадає, що все під контролем. Але спирт в печінці стає оцтовим альдегідом — сполукою також токсичною для організму. І руйнувати його мають уже інші ферменти, які можуть діяти повільно. Краще «не вміти пити», тобто мати малоефективні алкогольдегідрогенази і рано спинятися. 

За словами Супрун, безпечної дози алкоголю не існує. «Як би ми не прагнули пити «помірковано», алкоголь діє на кожну клітину тіла і їй шкодить. Алкоголь збільшує ризик деменції, раку підшлункової, стравоходу, печінки, прямої кишки, молочної залози. Люди, які надмірно споживають алкоголь, мають вищі ризики серцево-судинних хвороб, гіпертензії та абдомінального ожиріння», - підкреслює вона.

Очільниця МОЗ застерігає від поєднання кави та алкоголю. В разі похмілля кава допомагає не усім. З іншого боку, кофеїн допомагає подолати абстинентний синдром, тобто якщо людина пила і раптом вирішила зав’язати. Крім цього, кава істотно знижує ризик раку печінки, особливо в людей, що перехворіли на гепатит С і зловживають алкоголем, але якщо вони вже не п’ють. 

«Мозок жінок та чоловіків реагує на алкоголь по-різному. У жінок, що страждають на алкоголізм, в мозкові суттєві збільшені ділянки, що відповідають за задоволення та заохочення поведінки. А в чоловіків навпаки. При цьому алкоголь в чоловіків викликає вдвічі більший викид дофаміну (медіатору, що бере участь в заохоченні), ніж в жінок. Цим нині пояснюють більшу поширеність алкоголізму серед чоловіків», - розповідає Супрун.

Ще однією причиною не пити, є те, що алкоголь погіршує здатність міркувати логічно та раціонально. Часто при цьому активується ризикова сексуальна поведінка, тобто незахищений секс з випадковими партнерами. З іншого боку, падіння тиску через сильну інтоксикацію подекуди робить ерекцію неможливою, а алкоголізм вважають предиктором (точним передвісником) сексуальних негараздів. 

«Навіть якщо всі ці аргументи вас не навернули до шанування води, кави та чаю — ніколи не сідайте за кермо, якщо випили. Будь-яка кількість алкоголю в крові може вплинути на навички водіння та підвищує ризики потрапити в аварію», - закликає Супрун.

Telegram Channel