Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хто відповідає за стан волинських автошляхів?

Стан наших доріг часто є об’єктом жартів.

Vgorode.ua.

Хто відповідає за стан волинських автошляхів?

З питань, що стосуються автомобільних доріг місцевого значення, що проходять територією області, варто звертатись до Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації

 

Досить часто до Служби автомобільних доріг у Волинській області надходять звернення від громадян, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій з тих чи інших питань, пов’язаних з автошляхами. При цьому іноді заявники не володіють інформацією щодо того, у чиєму віданні перебувають дороги, та чи за правильною адресою вони звернулись. Тож варто розібратись, які є автошляхи і хто за них відповідає.

Згідно з Законом України «Про автомобільні дороги» вони поділяються на: 

- автомобільні дороги загального користування;
- вулиці і дороги міст та інших населених пунктів; 
- відомчі (технологічні) автомобільні дороги;
- автомобільні дороги на приватних територіях.

Автомобільні дороги загального користування є складовою Єдиної транспортної системи України та задовольняють потреби суспільства в автомобільних пасажирських і вантажних перевезеннях, перебувають у державній власності, не підлягають приватизації та поділяються на дороги державного та місцевого значення.

Автомобільні дороги державного значення в свою чергу поділяються на:

- міжнародні; 
- національні;
- регіональні;
- територіальні. 

Усі автомобільні дороги загального користування державного значення перебувають у віданні Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор). Балансоутримувачами таких шляхів є служби автомобільних доріг в областях – державні неприбуткові організації, що входять до сфери управління Укравтодору.

Перелік доріг державного значення, у тому числі їх ділянок, що суміщаються з вулицями міст та інших населених пунктів і фінансуються з державного бюджету, затверджує Кабінет Міністрів України один раз на три роки за пропозицією Міністерства інфраструктури України.

Автомобільні дороги місцевого значення поділяються на:

- обласні;
- районні.

Автомобільними дорогами загального користування місцевого значення з 1 січня 2018 року опікуються обласні державні адміністрації. 

Автомобільними дорогами загального користування місцевого значення з 1 січня 2018 року опікуються обласні державні адміністрації. Саме вони один раз на три роки затверджують перелік таких доріг, у тому числі їх ділянок, що суміщаються з вулицями міст та інших населених пунктів.

Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів, за винятком тих, що суміщаються з автомобільними дорогами державного значення, знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю. 

Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів поділяються на:

- магістральні дороги (безперервного руху та регульованого руху);
- магістральні вулиці загальноміського значення (безперервного руху та регульованого руху);
- магістральні вулиці районного значення;
- вулиці і дороги місцевого значення. 

Управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони знаходяться. 
До відомчих (технологічних) автомобільних доріг належать внутрішньогосподарські технологічні дороги, що знаходяться у власності юридичних або фізичних осіб.
Управління функціонуванням і розвитком відомчих (технологічних) автомобільних доріг здійснюється юридичними або фізичними особами, у власності яких вони знаходяться, згідно з вимогами законодавства. 
До автомобільних доріг на приватних територіях належать автомобільні дороги, що знаходяться на територіях, власниками яких є юридичні (недержавні) або фізичні особи. 

Отже, Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) та підвідомчі йому служби в областях опікуються лише автошляхами державного значення! 

Станом на 1 січня 2019 року у віданні Служби автомобільних доріг у Волинській області перебуває мережа доріг загального користування державного значення загальною протяжністю 1791,8 км, із них:
- міжнародні – 325,4 км; 
- національні – 181,9 км;
- регіональні – 241,7 км;
- територіальні – 1042,8 км.

З питань, що стосуються автомобільних доріг місцевого значення, що проходять територією області, варто звертатись до Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації, оскільки з 1 січня 2018 року такі автошляхи перебувають у його віданні.

Джерело: Служба автомобільних доріг у Волинській області
Telegram Channel