Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Любомльський краєзнавець подарував музею 98 срібних монет зі скарбу

Спасибі, Олександре Дмитровичу, за такий дарунок!

facebook.com/yuraphinikovskiy

Любомльський краєзнавець подарував музею 98 срібних монет зі скарбу

У Любомльському краєзнавчому музеї стартувала акція «Збережи пам'ять – подаруй музею експонат»

Одним із перших до акції долучився відомий волинський краєзнавець, колекціонер, головний зберігач фондів музею, заслужений працівник культури України Олександр Остапюк. Про це повідомив директор музею Юрій Фініковський на своїй сторінці у Фейсбук.

Олександр Дмитрович презентував для музею колекцію срібних монет XVI-XVIII ст. країн Європи (Священна Римська імперія, Нідерланди, Австрія, Угорщина, Чехія, Польща, Прусія та ін.) загальною кількістюі 98 штук. 

Невідомо на якій глибині, в якій посудині знаходився скарб, та яка кількість монет була в ньому. На цій території до ХVІ ст. знаходився Свято-Іллінський монастир. 

Усі вони походять зі скарбу, виявленого на околиці Любомля у 1959 році. Невідомо на якій глибині, в якій посудині знаходився скарб, та яка кількість монет була в ньому. На цій території до ХVІ ст. знаходився Свято-Іллінський монастир.

Частину монет тоді взяли робітники заводу, основну ж частину забрав додому бульдозерист, який виявив знахідку. Пройшов деякий час і в будинку бульдозериста трапилася пожежа. Коли сусіди почали виносити все з хати, хтось виніс повну каструлю срібних монет. Молодь перестала гасити вогонь і кинулась напихати їх в кишені.

Частину господар забрав, решта розійшлась серед присутніх. Протягом півроку учні носилися зі знайденим. Олександру Остапюку на той час було 11 років і він вже цікавився нумізматикою. Йому вдалось придбати більше сотні монет. У школі був гурт колекціонерів і між собою вони називали ці монети «з пожежі».

Пройшов деякий час і в будинку бульдозериста трапилася пожежа. Коли сусіди почали виносити все з хати, хтось виніс повну каструлю срібних монет. Молодь перестала гасити вогонь і кинулась напихати їх в кишені.  

У скарбі були талери, півталери, чвертьталери, тимфи, орти, шестигрошовики, трьохгрошовики, крейцери Австрії, Нідерландів під владою Іспанії, Голландської республіки, Речі Посполитої, німецьких земель та ін. Найстаріша виявлена монета – талер архієпископства міста Зальцбург 1559 року. Наймолодшою монетою є 3 крейцери 1711 року.

Можна припустити, що скарб був закопаний у 1720-х роках, адже тоді був неспокійний час і через Волинь проходили війська різних країн. Нині ж після детального вивчення та атрибуції колекція монет поповнює фонди Любомльського краєзнавчого музею.

Telegram Channel