Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Луганчани, повернувшись додому, телефонують на Горохівщину: «А можна до вас знову приїхати?»

У голови районної профспілкової організації працівників АПК Галина Дзецько – море планів!

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Луганчани, повернувшись додому, телефонують на Горохівщину: «А можна до вас знову приїхати?»

Галина Дзецько зуміла зберегти «Веселку» не лише для діточок Волині

Цьогорічна весна подарувала квіти голові Горохівської районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу, депутатові районної ради  Галині Дзецько. Рідні і друзі, хліборобська еліта району щиро вітала її з 60-річчям.  А якби про цей ювілей знали б всі-всі діточки, котрі  30 років поспіль не уявляли літніх канікул без відпочинку в таборі «Веселка», то, щоб привітати його будівничу і директорку Галину Дзецько, вишикувалася б кількакілометрова черга з уже дорослих веселківців, їхніх дітей і онуків.

… Її дитинство майнуло на крилах любові мами Софії Петрівни і тата Андрія Романовича. Цією любов’ю мудрі батьки називали не бездумне виконання всіх бажань одиначки. Доньку виховували добротою і вимогливістю, власним життям. Доки тато трудився в місцевому господарстві механізатором, Галинка ще дошкільням пасла три корови і гусей. Дитяча старанність не залишилася без винагороди: у першому класі батьки подарували розумниці годинник «Слава». 

Якби про цей ювілей знали б всі-всі діточки, котрі  30 років поспіль не уявляли літніх канікул без відпочинку в таборі «Веселка», то, щоб привітати його будівничу і директорку Галину Дзецько, вишикувалася б кількакілометрова черга з уже дорослих веселківців, їхніх дітей і онуків.

Разом із мамою полола вдома грядки, сапала колгоспні буряки і навчалася на «відмінно» в школі. 

На колгоспних нивах дівчинка часто бачила сільського агронома. Вже не пам’ятає  прізвища того чоловіка, але й досі розповідає зі захопленням, як їй  змалку подобалося спостерігати за ним: коли роздивлявся колоски, брав у пригорщу землю… В одну з таких хвилин вирішила, що неодмінно стане таким фахівцем.

Юна Галина, закінчивши «на відмінно» сільську восьмирічку. Її бездоганне навчання і поведінку ставили в приклад студентам викладачі Миргощанського радгоспу-технікуму, а в селі Крилові на Дубенщині його випускницю відразу призначили керуючою відділком колгоспу імені Паризької комуни.

– Я була в шоці від такої довіри, але відчувала, що моїх знань мені замало, тому взяла кілька днів відпустки і потайки поїхала й здала на «відмінно» іспити для вступу в Київську ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарську академію, – пригадувала, усміхаючись. 

Керівництво колгоспу повірило в цей факт аж тоді, коли отримало листом виклик на навчання і неохоче відпустило агронома, на якого покладало великі надії.

В студентські роки зустрілася з коханням. Із Віктором, який навчатися в академію приїхав із Рівненщини, познайомилася на першому курсі. Не просто чекала його з армії – на побачення ризикувала їздити аж у Хабаровськ, де проходив військову службу.  

На Волинь повернулися молодими спеціалістами. Віктор Іванович торував свою професійну дорогу  агрономом до завідувача агрономічного відділення Горохівського коледжу ЛНАУ, дружина поринула в улюблену роботу на полях новосілківського колгоспу «Комунар». 

– Чомусь переймалася, щоб селяни мали гарні зарплати і дозвілля. І навіть мріяла бути керівником одного з господарств, – відверто розповідала про нездійсненне. Однак за ним не жалкує.  Зауваживши в Галині Дзецько лідерські якості, районне керівництво призначило її на посаду провідного спеціаліста, а 27 вересня 1986 року – головою райкому профспілки працівників агропромислового комплексу. 

Відтоді Горохівщина на всю Україну відома дитячим табором відпочинку «Веселка» – дітищем Галини Дзецько, яке вона збудувала протягом трьох років із допомогою голів тодішніх колективних господарств. За кращу організацію відпочинку і оздоровлення дітей була нагороджена Грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Федерації профспілок України.

«У «Веселці» – весело і крутезно!» Фото slovovolyni.com.
«У «Веселці» – весело і крутезно!» Фото slovovolyni.com.

  Щоб вирішити проблему наповнення змін,  веде  перемовини з керівниками багатьох  районів. А ще не перестає спілкуватися з хлопчикамиі дівчатками, вчителями з Попаснянського району. Луганчани теж відпочивали у терешківцівському лісі. Телефонують директору і кажуть, що шукають можливості знову зустрітися з гостинністю і привітністю горохівчан.

Пані Галина зуміла зберегти заклад в нелегких економічних умовах. Табір вижив єдиним із шести на Волині, в якому  попри фінансові труднощі оздоровлюються і набираються сили діти селян, воїнів АТО, сироти і напівсироти… Багато хто з них пригортаються до неї, як до мами.

У голови районної профспілкової організації працівників АПК Галина Дзецько – море планів!
У голови районної профспілкової організації працівників АПК Галина Дзецько – море планів!

 … Попри постійну зайнятість Галина Андріївна і Віктор Іванович виховили порядними інтелігентами своїх сонечок.  Донька Мирослава служить у поліції і вже має звання майора. Із чоловіком Ігорем живе в Луцьку. Гордість родини їхній син і внук Дзецьків – одинадцятикласник Роман. Нещодавно юнак увійшов у когорту 36-ти обдарованих волинян, які здобули міжнародний сертфікат знання англійської мови рівня B2. Зі столиці, де працює юристом, за матусиною і батьковою мудрістю поспішає 27-річний Дмитро.

… Оберегом родинного щастя ювілярці слугує рідний дім у Новому Зборишеві. Навесні подружжя обробляє присадибну ділянку, порядкує в саду, восени збирає овочеві і фруктові врожаї. На жаль, 14 років тому полинула на небо душа господині світлиці, два роки тому відійшов у засвіти господар, а Галина Андріївна залишила в ній усе незмінним, як це любили батьки: барвистими візерунками доньку голублять мамині хустки, образи, вишиванки, татова дбайливість. 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel