Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинянин Василь Рижук посадив свої чорнобривці і в Берліні!

«Як на ті чорнобривці погляну…»

Фото ukrainer.net.

Волинянин Василь Рижук посадив свої чорнобривці і в Берліні!

Цвістимуть вони у знаменитому не тільки в Німеччині, а й в усьому світі Трептов-парку

Волинський скульптор-монуменаталіст родом із села Новостав Горохівського району, заслужений діяч мистецтв України Василь Рижук на початку травня цього року побував у приватній поїздці в Берліні.

Європейська столиця  подивувала нашого земляка своїми визначними пам’ятками, а українець зачарував мегаполіс тендітними українськими чорнобривцями. Їх посадив якраз перед  Днем Перемоги на меморіалі в знаменитому  Трептов-парку, де поховано понад 20 тисяч   радянських солдатів, а в їх числі і тисячі українців, які загинули  під час визволення міста в самому кінці Другої світової війни.

– Коли загортав корінці рослинок із Батьківщини в німецьку землю, до мене підходили десятки людей. Німці й білоруси, поляки й наші земляки, які оселилися в Німеччині, розпитували, відкіля привіз квіти і чому вирішив посадити їх біля монумента загиблим морякам, знімали на відео ці хвилини. Дізнавшись, що я з України, хотіли почути про події, що відбуваються в нашій державі, як мовиться, з перших вуст, – розповів про враження Василь на народне ймення  Соняшний Чорнобривець.  Його отримав як велелюдну  нагороду за те,  що протягом 20-ти років власноруч висаджує чорнобривці і соняшники вздовж  українських трас.

«Ось цими руками посадив 627 з половиною кілометрів квітів біля дороги. І приїхав… А скоро день Перемоги. То думаю, треба тут посадити теж. Квіти миру з України для полеглих воїнів. Берлін. Трепов-парк. Меморіал», – так я  прокоментував відео, зроблене очевидцями мого квітникарства в Німеччині.

«Ось цими руками посадив 627 з половиною кілометрів квітів біля дороги».

«Тепер мої квіти цвістимуть і в столиці Німеччини!» Фото з особистого архіву Василя Рижука.

«Тепер мої квіти цвістимуть і в столиці Німеччини!» Фото з особистого архіву Василя Рижука.

 – Чому не перестаєте дивувати  світ  квітковими символами України? – запитую.

– Окрім заквітчаних узбіч є ще тисячі клумб. Хотілося б зріднити чорнобривцями та соняшниками (вони цвітуть найдовше) всі населені пункти, однак фізично я не в силі сам це зробити. Водночас радію, що став заспівувачем справи, котру вважаю кроком до єднання та духовної любові. Уявіть собі, якою квітучою була б наша країна, якби кожен посадив хоча б одну квітку! Радію, що мою  ідею квітчання-єднання цієї весни стали популяризувати «1+1» і Перший національний телеканали України. Якщо кудись їду, завжди беру зі собою бодай мішок чи мішечок, кілька чорнобривцевих корінців, роздаю, дарую їх друзям і знайомим зі всіх регіонів України.  Водночас із задоволенням  виконую місію волонтера, бо приймаю активну участь в роботі міжнародної волонтерської організації «Форум миру», – казав митець.

Під час цієї розмови поцікавилася також і його успіхами як відомого скульптора.

– Протягом останніх п’яти   років зробив чимало ескізів, над багатьма ще працюю. Розумію, що творчі роки минають, та чомусь наразі не маю підтримки, щоб реалізовувати свої проекти. Навіть ті, котрі  наповнені нинішнім духом українського суспільства, – був відвертим Василь Рижук. Однак казав, що не втрачає віри в справедливість і розбудову квітучої України.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel