Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Епіфаній: «Патріарх Філарет принижує мене як предстоятеля»

Митрополит Епіфаній заявив, що діє згідно із Статутом церкви та томосом.

obozrevatel.com

Епіфаній: «Патріарх Філарет принижує мене як предстоятеля»

Предстоятель Православної церкви України, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що з боку почесного патріарха Філарета відчував певне приниження як предстоятеля церкви через тиск і вимоги, несумісні зі статутом і томосом

«Загалом я не ігнорував його думку, я часто з ним спілкувався та спілкуюсь. Але потрібно зрозуміти формат спілкування. Потрібно зрозуміти відмінність між порадами та ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом я неодноразово йому на цьому наголошував - я готовий прислухатись до його порад. Бо справді в нього є великий досвід керівництва церквою понад півстоліття. Але я не готовий виконувати певні ультиматуми, бо я законно обраний на Об'єднавчому соборі предстоятель. Одноосібно я не маю права змінювати те, що було прийнято колегіально собором», - заявив Епіфаній.

«Тому я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля церкви через тиск та вимоги, несумісні зі статутом і томосом. Але, не дивлячись ні на що, я заради миру та єдності робив та надалі робитиму усе залежне від мене, щоб в нас все було добре», - констатував митрополит.

Тому я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля церкви через тиск та вимоги, несумісні зі статутом і томосом.

«Протягом останніх днів лунало багато заяв, але в ПЦУ немає розколу. Ми поважаємо святійшого патріарха Філарета, який багато зробив, щоб українська церква стала автокефальною. Але думки окремих архієреїв не демонструють позицію всієї церкви. Я був обраний більшістю голосів на Об'єднавчому соборі й прийняв це як вияв волі Божої, тому я як предстоятель повинен дотримуватись канонічного порядку, статуту і норм томосу. Я не маю права порушувати їх, задовольняючи бажання того чи іншого архієрея нашої церкви. Це не від мене залежить, я як предстоятель не маю права одноосібно змінювати те, що було прийнято колегіально», - пояснив Епіфаній.

«Ми прагнемо єдності, ми прагнемо, щоб в нашій церкві панував мир. І тому я як предстоятель, і Священний синод, і всі архієреї, надалі будемо все робити задля того, щоб в нашій церкві панувала єдність. А заяви, які лунають від деяких ієрархів, на жаль, зараз підтримуються засобами масової інформації нашого сусіда, який не бажає, щоб в нашій церкві панував мир», - зазначив митрополит.

«Загалом я опираюся на думку і позицію абсолютної більшості єпископів Православної церкви України, не лише членів синоду. І ми єдині в тій думці, що все, що відбулося після об'єднання, те, що було прийнято на Об'єднавчому соборі, задовольняє сучасний стан нашої церкви. Тому робити якісь кардинальні зміни немає жодної потреби», - резюмував Епіфаній.

 

Джерело: Цензор.НЕТ
Telegram Channel