Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На вибори – за сумнівним указом і старим законом

Президент Володимир Зеленський видав указ про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових виборів 21 липня.

sud.ua

На вибори – за сумнівним указом і старим законом

Верховна Рада на позачерговому засіданні не внесла до порядку денного законопроект президента України Володимира Зеленського щодо зміни виборчого законодавства, які передбачали запровадження пропорційної виборчої системи і зниження прохідного бар'єру до 3%

За внесення цього документу до порядку денного сесії проголосували лише 92 нардепи. Зазначимо, що Володимир Зеленський пропонував пропорційну систему із закритими списками, яку експерти вважають однією з найгірших. «Пропорційна система з закритими списками має найнижчий рейтинг підтримки суспільства та не менш корупціогенна, ніж мажоритарна», - заявила керівник мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Таке рішення він мотивував тим, що у парламенті не існує депутатської більшості.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський видав указ про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових виборів 21 липня. Таке рішення він мотивував тим, що у парламенті не існує депутатської більшості. Однак багато політиків вважають цей указ антиконституційним. «Я не знайшов серед його (Зеленського. - Ред.) повноважень повноваження встановлювати або стверджувати про існування коаліції, - заявив спікер Андрій Парубій. - Автор указу буде нести відповідальність і по закону, і перед народом України. Всьому прийде свій час. Один президент уже починав свою діяльність з порушення Конституції» - додав Парубій, натякаючи на Віктора Януковича, який узурпував владу за допомогою Конституційного суду.

 

Telegram Channel