Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Майстриня-«золоті руки» з-під Олеського замку

Орислава Паляниця втілила давню мрію – зробила величезну писанку у зріст людини.

ФОТО: Любов КУРИЛКО-ГНУРА

Майстриня-«золоті руки» з-під Олеського замку

Орислава Іванівна Паляниця робить дивовижної краси речі із дерева, соломи, з гілочок бузини, кукурудзяного лушпиння, бісеру, ниток, тканини та інших підручних матеріалів

Живе і творить пані Орислава у красивому селищі Олеську, добре відомому всій Україні своїм замком на Львівщині.

Тут краса, затишок, гармонія. А відчуття задоволення та одухотворення, насолода життям – це і є щастя, і воно надихає, дає наснагу творити, зізнається Орислава Іванівна.

Всевишній простягнув йому великий шматок глини: «Ось, візьми! Я зробив все можливе для вас. А щастя хай кожен творить сам! Яку красу виліпиш - таку й матимеш!»

- Мистецтво прикрашати передалось мені з дитинства, заклалось у сім'ї. Я виростала серед мальовничої природи: квіти, ліс, луки, гори... Змалку така краса спонукала та окрилювала.Формував мої естетичні смаки батько Іван. Він був здібним кравцем. І батько, і мати навчили любити працю і сворювати красу в побуті. Назавше врізалась у пам'ять легенда, яку оповів колись тато.

«Бог створив світ і людину. Якось прийшов Адам до Всевишнього і каже: «Я маю все та щастя не відчуваю». Всевишній простягнув йому великий шматок глини: «Ось, візьми! Я зробив все можливе для вас. А щастя хай кожен творить сам! Яку красу виліпиш - таку й матимеш!»

Орислава Паляниця втілила давню мрію – зробила величезну писанку у зріст людини.
Орислава Паляниця втілила давню мрію – зробила величезну писанку у зріст людини.

Бог щедро наділив Ориславу Іванівну розмаїтими здібностями. В юності гарно танцювала в студентському гуртку, моделювала та шила стильний одяг, гачкувала мереживні серветки та скатертини, а вишивання - її улюблене захоплення. Любить дарувати друзям чи знайомим на день народження подушечки та вишиті на них дати латинськими цифрами.

Активна пані Орислава і в громадському житті, хоч уже на заслуженому відпочинку. Цього року вона втілила свою давню мрію – зробила величезну писанку у зріст людини. Вдало поєднані кольори: блакитний та жовтий створюють гармонію та символізують Україну. Писанка прикрашена вишивкою, рушниками, метеликами. Дивишся на таку красу і радієш, подумки дякуєш майстрині. Бо скільки праці і душі владено, щоб зігріти теплом і радістю односельчан та гостей містечка у пасхальні дні!

28 травня у Орислави Іванівні ювілей – 75 років! Від учнів, рідних та знайомих бажаю іменинниці усього найліпшого. А ці рядки - про неї:

Тільки той щасливий, хто любов'ю сяє, у світі без любові і життя немає!

Любов КУРИЛКО-ГНУРА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel