Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Забужжя обирає ПЦУ

За ПЦУ проголосувало 126 осіб, за УПЦ МП 97.

Фото з відкритих джерел

Забужжя обирає ПЦУ

Процес формування Православної церкви України розпочався з сере­дини грудня минулого року. З цього моменту, окрім парафій УПЦ КП та УАПЦ, яких налічувалося близько 7000, до неї перейшли понад півтисячі релігійних громад та монастирів УПЦ МП. Станом на 8 травня таких вже нараховувалося 528, з них найбільше, 119 — на Волині. У ПЦУ наполегливо наголошують, що цей процес не варто «міряти часом і кількістю», адже чисельність не є головною в цьому питанні. Предстоятель ПЦУ Епіфаній переконує, що перехід повинен бути поступовим, мирним та добровільним, «щоб не було протистоянь, не було війни»

Здається, прикладом в цьому може стати село Забужжя, в якому давно велася мова про перехід до ПЦУ. Коли ж почала створюватися ініціативна група, яка повинна була взяти на себе організаційні питання проведення голосування, священик спробував випередити події. Після одного із Богослужінь він звернувся до парафіян, чи бажають вони переходити до ПЦУ. Жоден із півсотні присутніх на той час місцевих жителів не підняв руку за перехід, щоправда, знайшлися й такі, що утрималися.

Більшість людей, котрі взяли участь у голосуванні, висловилися за перехід до єдиної помісної Православної церкви України. За ПЦУ проголосувало 126 осіб, за УПЦ МП 97.

Окремих людей ще більше збурила така поведінка священика, адже він добре знав, що готувалися збори усіх жителів. Відтак, селом стали ширитися різні чутки і, зрозуміло, не обійшлося без агітаційного тиску. Та, однак, слід зазначити, цьому забужанці гідно зуміли протистояти. Хтось чітко висловлював свою позицію, хтось боявся її озвучити, а хтось переконував у своїй правоті родичів, сусідів та інших. Головне, як зазначають представники влади та правоохоронних органів, все відбувалося без будь-яких інцидентів та правопорушень, досить демократичним і цивілізованим шляхом.

В такій ситуації стало зрозуміло, що без таємного голосування не обійтися. Його проводили в будинку культури. На збори прибуло більше двох сотень місцевих жителів. В бюлетенях було два питання стосовно вибору церкви (ПЦУ чи УПЦ МП). Більшість людей, котрі взяли участь у голосуванні, висловилися за перехід до єдиної помісної Православної церкви України. За ПЦУ проголосувало 126 осіб, за УПЦ МП 97.

Але, враховуючи несуттєву різницю в результатах голосування та невелику кількість присутніх, ухвалення остаточного рішення було перенесено на кінець серпня.

Відтак, поки в Забужжі триває невизначеність у церковній приналежності, місцеві жителі висловлюються про поділ між релігійними громадами двох існуючих в селі православних храмів.

Сергій МИКОЛАЙЧУК.

Telegram Channel