Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинські дослідники беруть участь у археологічній експедиції у Підкамені

Монастирський храм у селі Підкамінь є пам’яткою архітектури національного значення XV-XVIII ст.

ras.gov.ua

Волинські дослідники беруть участь у археологічній експедиції у Підкамені

На території монастирського комплексу у селищі міського типу Підкамінь проводять археологічні дослідження

Минулого тижня науковці розпочали попередні роботи: шурфування на території внутрішнього дворика та нагляд за земляними роботами у місцях планованого пониження рівня поверхні, інформує Рятівна археологічна служба.

«З історичних джерел відомо, що при монастирі тут довгий час існував цвинтар. Це підтверджують вже перші дні наших досліджень. Наше основне завдання - з’ясувати, на якій глибині знаходяться поховання та надати рекомендації виконавцям земляних робіт», - розповів керівник досліджень молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв. 

Замовником робіт є Львівська ОДА. Дослідження виконують в рамках великого міжнародного проекту “Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні”, що реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020. На реставрацію монастирського комплексу в Підкамені проектом передбачено 28,6 млн грн.

На реставрацію монастирського комплексу в Підкамені проектом передбачено 28,6 млн грн. 

Монастирський храм у селі Підкамінь є пам’яткою архітектури національного значення XV-XVIII ст. з охоронним номером – 407. 

Перша згадка про монастир датована 1464 роком. Він діяв до 1946 року, у 1940-50-их роках там була тюрма НКВС. У другій половині 1950-их років на місці в’язниці було засновано психоневрологічний інтернат закритого типу. У храмі зробили конюшню, а згодом – гараж для сільськогосподарської техніки. 1997 року монастир відновлено. Тепер він належить монахам студитам УГКЦ і має назву Монастир походження дерева Хреста Господнього. У 2011 році через сильний вітер з вежі монастиря впали скульптури.

Telegram Channel