Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Поліській громаді – всього п’ять місяців роботи, а результати вже очевидні

Децентралізація сприяла багатьом позитивним змінам.

ОТГ.cn.ua.

Поліській громаді – всього п’ять місяців роботи, а результати вже очевидні

Гуто-Боровенська ОТГ стала першою і поки що єдиною об’єднаною громадою у Камінь-Каширському районі. На території ОТГ, площею 301,27 кілометрів квадратних та загальною чисельністю населення 5180 осіб, знаходяться 3 школи І-ІІ ступенів, 3 школи І-ІІІ ступенів, дитячий садочок, 7 фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторія. У той час, коли депутати міської та інших сільських рад ніяк не можуть дійти згоди, ця ОТГ успішно працює, а також ділиться досвідом та подальшими планами з несміливими колегами

Минуло лише п’ять місяців, відколи громада перейшла на прямі міжбюджетні відносини (з 3 січня ц.р.), але уже зараз користь від об’єднання очевидна. Як повідомив Михайло Оліферчук, голова Гуто-Боровенської сільської ради, подекуди вдалося зробити те, на що раніше було годі й сподіватися. Безперечними перевагами нового формату він називає прямі надходження коштів, помітне збільшення бюджету, можливість самостійно розпоряджатися освітньою, медичною субвенціями та іншими дотаціями з огляду на потреби. Це дає можливість реально оцінювати ситуацію і виділяти кошти на найнеобхідніше, адже коли знаєш чим володієш – розумієш чого можеш досягнути.

Зі слів сільського голови, бюджет громади з урахуванням усіх дотацій складає 33,5 мільйони гривень, з яких 4,5 мільйона – це власні кошти (для порівняння: сільські ради, які увійшли до складу ОТГ (а їх 5) осібно мали бюджет близько 400 тисяч; тобто, сумарно це близько 2-х мільйонів – різниця відчутна). За чотири місяці 2019-го його помісячні бюджетні призначення вже перевиконали на 700 тисяч, а за травень – на 300 тисяч. Ці кошти використовують на різні потреби, зокрема посилена увага спрямована на розвиток соціальної інфраструктури. Максимально залучивши ресурси, ОТГ опікується ремонтом навчальних закладів. У Гуті-Боровеньскій провели ремонт шкільного коридору, у садочку замінили вікна та двері на пластикові, поклали нову плитку у харчоблоці. У Великому Обзирі перекриють шкільну майстерню, а також закупили нову апаратуру в клуб, в якому невдовзі замінять підлогу. У Верхах обладнають спортивну кімнату. Більше 60 тисяч гривень виділили на закупівлю фарби для поточного косметичного ремонту шкіл, натомість для потреб «Нової української школи» придбали 6 ноутбуків для вчителів, 4 телевізори, а також замовили нові парти, дидактичні матеріали. Окрім переліченого, за 160 тисяч гривень купили паливних дров, привезли 40 тон торфобрикету, у планах – ще 60. Наступного року надіються придбати новий шкільний автобус. Крім того, у школах на території громади вистачає коштів на заробітню плату технічним працівникам. Для порівняння, техпрацівники інших шкіл району змушені іти у неоплачувані відпустки, хоча це не покращує ситуації.

Безперечне досягнення Гуто-Боровенської ОТГ – створення комунального господарства, чого ніколи не могли собі дозволити раніше. Відтак, за кошти інфраструктурної субвенції мають купити трактор, навісну грейдерну техніку, причіп і відвал для розчищання снігу. Згодом планують придбати ще одного трактора та навантажувача, аби мати змогу самостійно возити пісок і ремонтувати дороги. Також розроблено проект на освітлення п’яти населених пунктів (Гута-Боровенська, Боровне, Верхи, Стобихва, Житнівка), готові розпочати роботу як тільки надійдуть кошти субвенції.

Якщо посилено і злагоджено працювати, то через років 5-6 матимемо потужну громаду: буде техніка і ми самостійно опікуватимемося дорогами, ремонтами, будівництвом, тощо

Окрема сфера діяльності Гуто-Боровенської ОТГ – участь у грантових програмах задля пошуків нових джерел фінансування. Так, подали проект на будівництво спортивного залу в Гуті-Боровенській (розробки були готові раніше), проект на придбання і будівництво дерев’яних зупинок у селах Боровне та Оленине (100 тисяч – грант, 45 тисяч – власні кошти). Вирішили також взяти участь у грантовому конкурсі на реконструкцію приміщення Гуто-Боровенської сільської ради під центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Щоб збільшити свої шанси, подають відразу 2 заявки. Тут давно зрозуміли, що потрібно працювати за принципом «сам для себе» і, як показує досвід цієї ОТГ, їм це вдається.

– Намагаємося не пропускати жодних можливостей задіяти співфінансування, аби зробити більше для громади. Тепер думаю, що даремно ми декілька років відкладали ці зміни, адже щодо надходження до бюджету така система значно краща. Якщо посилено і злагоджено працювати, то через років 5-6 матимемо потужну громаду: буде техніка і ми самостійно опікуватимемося дорогами, ремонтами, будівництвом, тощо, – зазначив Михайло Іванович.

Варто зазначити, що внаслідок децентралізації змін зазнало також фінансування відпочинку та оздоровлення дітей. Як зазначалося раніше на сторінках газети «Полісся», відпочинок проводиться у трьох напрямах («Оздоровлення дітей: хто і де зможе відпочити»). Відтак, як повідомили у відділі соціального захисту Камінь-Каширської РДА, діти з інвалідністю, пов’язаною із наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, мають можливість пройти лікувальний курс у будь-якому санаторії за кошти держбюджету. Відпочинок у «Молодій гвардії» та «Артеці» наразі також забезпечується державними коштами. Це означає, що зміни стосуються насамперед третього напряму відпочинку, що фінансується із місцевих бюджетів. Відтак такі путівки оплачуються із бюджету громади на умовах співфінансування з обласним бюджетом. З огляду на це, цьогоріч для відпочинку дітей з Гуто-Боровенської ОТГ було виділено 20 тисяч (половина – кошти ОТГ). Це 4 путівки у табір «Парасолька» (Турійський район).

У підсумку, села, які фінансово були одними із слабших у районі, методично збільшують темпи розвитку і при правильному виборі курсу мають шанс випередити нинішніх лідерів. Чинники, які сприяли цьому процесу, перелічені вище, однак найголовніший з них – бажання працювати на благо громади.

Іванна ШЕМЕТЮК.

Telegram Channel