Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Тарас Щерблюк вірить у добрі перспективи першої на Горохівщині Мар’янівської ОТГ

Нещодавно голова районної ради Тарас Щерблюк і Мар’янівський селищний голова Микола Климчук знову розмовляли про будівництво в селищі очисних споруд.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Тарас Щерблюк вірить у добрі перспективи першої на Горохівщині Мар’янівської ОТГ

Цими днями в Мар’янівці, Цегові, Борочичому, Широкому, Бранах, Борисковичах, Довгові, Ржищеві, Бужанах у всіх на вустах очікувана подія - утворення Мар’янівської об’єднаної територіальної громади

На дебатах люди обговорюють, коментують, схвалюють або ні програми кандидатів на голову ОТГ,  стараються заглянути в своє майбутнє з кожним претендентом на найвищий пост, депутатською командою.

 Кому віддати голос: досвідченим й обізнаним у виконанні нелегких і відповідальних  посадових обов’язків чи навпаки? Дилема непроста, бо обраний лідер має не лише продовжити вже напрацьовану діючим  Мар’янівським селищним   головою Миколою Климчуком стратегію життєдіяльності розвитку селища, а й дбати про утримання й розвиток  набагато більшої території, її сіл, земель, а найголовніше, про -  тисячі людей.  Що думає  з приводу утворення першої на Горохівщині ОТГ  голова районної ради Тарас Щерблюк? Якою вже за декілька днів бачить  співпрацю між депутатським  корпусом районної ради і новим добровільним об’єднанням? Які питання радить вирішити найпершими, а напрямки розвитку  назвати пріоритетними?  Відповіді на ці запитання попросила озвучити першу особу району.

- Тарасе Васильовичу, попри те, що Мар’янівської ОТГ не було в Перспективному плані, нинішній селищний голова Микола Климчук перший на Горохівщині  відстояв  їй право на життя.  Чи правильним назвете таке сміливе  рішення жителів  дев’яти населених пунктів?

- Люди висловили свою волю - голова достойно її відстояв. Так повинно бути. Тепер головне - цілеспрямовано робити наступні кроки, цінуючи те, що зроблено, і реалізовувати  заплановане. Відповідальна посада голови ОТГ вимагатиме відповідного досвіду й навиків. Кажуть, хто робив - той знає. Людський фактор є вирішальним у кожній справі. Міркую, що люди розуміють цю істину. 

- Дотепер районний бюджет слугував Мар’янівській селищній, Бужанівській, Бранівській  і Цегівській сільським радам великою підтримкою, якщо треба було вирішити нагальну проблему, скажімо, ремонту дороги, освітлення вулиці… Ви - лідер, який у районі започаткував схему співфінансування і успішно впровадив її в життєдіяльність сільських, селищних і міських рад? Як буде тепер? Новоутворення  виходить у «вільне плавання» чи все ж може сподіватися на сприяння з головної казни району?

- Розвиток громади у великій мірі залежить від поваги, яка є між головою, депутатами і їх виборцями,  від співпраці, яка налагоджується в процесі вирішення проблем, між депутатським корпусом районної, депутатами обласної і Верховної рад.  Без такого співробітництва неможливе залучення коштів у громаду. Фінансова підтримка Мар’янівської ОТГ залежить від того, які завдання її лідер, депутати назвуть першочерговими. 

- Наскільки ефективно вдавалося вирішувати проблеми з діючим селищним головою Миколою Климчуком? Чи матиме він  Вашу підтримку в разі обрання головою Мар’янівської ОТГ?

- Співпраця районної ради з Мар’янівською селищною радою була і є постійною, а з 37-ми сільських, селищних і міських голів  Микола Климчук у десятці тих, які вирізняються активністю, принциповістю, самовіддачею.  До слова,  Мар’янівську селищну раду Микола Климчук «прийняв» ще дотаційною (селище  утримувалося за рахунок районного бюджету), тому, думаю, межу бідності і старт розвитку громади цей лідер знає, як ніхто інший.  Через обмежений бюджет зробити встигли не стільки, як планували, проте йому вдалося закрити постійну проблему з водопостачанням, від якої люди потерпали багато років поспіль. 

Співпраця районної, обласної влади з Миколою Климчуком, його командою очевидна в заміні всіх старих вікон   на енергозберігаючі в місцевому дитсадку, реконструкції системи опалення в цьому закладі та ремонті приміщення  однієї з груп, в придбанні холодильника і електричної м’ясорубки.  На ремонт, наскільки пам’ятаю, двох мар’янівських вулиць із бюджету районної ради депутати «додали» 400 тисяч гривень до 200 тисяч гривень, виділених із селищної казни. У селищі немає жодної неосвітленої вулиці. 

130 тисяч гривень було скеровано на ремонт санвузлів у будинку культури. Було прикро потому почути, що вже невдовзі хтось навмисне сплюндрував ту працю. 

130 тисяч гривень було скеровано на ремонт санвузлів у будинку культури. Було прикро потому почути, що вже невдовзі хтось навмисне сплюндрував ту працю. 

Не треба довго розказувати, наскільки важливим для поселення цукроварів був пуск цукрового заводу і в цьому теж є великий вклад особисто Миколи Климчука, який в багатьох випадках вів перемовини з керівництвом підприємства, ставив умови, які обгрунтовували жителі селища, відстоював власну думку, коли йшло щось не так.  Тепер місцевий бюджет має податки, люди - роботу.

Розумію тих, хто дорікає діючому голові за сморід в сезон цукроваріння, інші незручності, що були особливо відчутні в перші місяці роботи заводу. Однак скажу так: бізнес любить тишу. Щоб налагодити виробництво бездоганно, потрібний час, а не звинувачення чи докори. Вони заважають і створюють зайві проблеми, відволікають від головного, провокують сварки в громаді і роз’єднують її. Може, постійні пошуки крайнього комусь на руку, однак толку з них не буде. 

- Будівництво очисних споруд бачу не за горами. Інакше для чого він стукав у всі двері, щоб  Проект пройшов необхідну експертизу і вже є поданим на тендер? Загалом будівництво очисних споруд коштуватиме 13,5 мільйона гривень. Для його початку 500 тисяч виділено з бюджету районної, 400 - з обласної, 174 - зі селищної ради.   

- І все ж, зі слів Миколи Климчука, проблемою №1 в селищі залишається водовідведення.

- Будівництво очисних споруд бачу не за горами. Інакше для чого він стукав у всі двері, щоб  Проект пройшов необхідну експертизу і вже є поданим на тендер? Загалом будівництво очисних споруд коштуватиме 13,5 мільйона гривень. Для його початку 500 тисяч виділено з бюджету районної, 400 - з обласної, 174 - зі селищної ради.   

- Тарасе Васильовичу, за рахунок яких надходжень у місцевий бюджет буде жити Мар’янівська ОТГ?

- Усі члени об’єднаної територіальної громади мають почуватися в рівних умовах. Найперше потрібно буде зробити скрупульозну інвентаризацію землі. За неї повинні платити всі. Щоб громада почувалася самодостатньою, важливо не лише продовжувати співпрацю з цукровим заводом, а й залучати в Мар’янівку іноземних інвесторів. Це можливо, якщо після інвентаризації відобразити на сайті привабливі ділянки землі. Велика роль тепер відведена проектам. Ті, які будуть написані фахово,  забезпечать українські й іноземні гранти. «Левовою» часткою співпраці потрібно уважити місцевих підприємців. 

- Чи обговорювали коли питання з діючим головою про створення нового комунального підприємства, яке буде надавати послуги для всієї ОТГ?

- Звичайно. Як відомо, активісти заблокували будівництво полігону твердих побутових відходів, але це не означає, що питання закрите. Наразі визначаємо всі «за» і «проти» земельних ділянок, які можуть стати майбутнім полігоном побутових відходів для жителів Мар’янівської ОТГ. Вирішити цю проблему планували за рік-півтора. 

- Якими бачите села після об’єднання?

- Цілком згідний із нинішнім головою, всіма  депутатами, які висловлюються проти закриття шкіл, дитсадків. Ті, які функціонують, добре збережені і є на хорошому рахунку у  відділі  освіти,  молоді та спорту. Тому утримувати їх буде потрібно й цілком можливо.  Не уявляю, як може жити без ФАПу віддалене село? Більше уваги - спортивному життю. Молодь має знаходити себе на футбольних полях і  волейбольних майданчиках, таланти  - розвиватися  в відремонтованих закладах культури. 

- Цілком згідний із нинішнім головою, всіма  депутатами, які висловлюються проти закриття шкіл, дитсадків. Ті, які функціонують, добре збережені і є на хорошому рахунку у  відділі  освіти,  молоді та спорту. Тому утримувати їх буде потрібно й цілком можливо.  Не уявляю, як може жити без ФАПу віддалене село?

 Сподіваюся, що жителям усіх дев’яти населених пунктів приділятиметься рівномірна увага в планах ремонту доріг, освітлення вулиць, наведення благоустрою та вирішення інших потреб. Хочеться, щоб люди розуміли, що стратегія розвитку громади - це не просто документ  із цифрами, а  визначення майбутнього, до якого прагне громада і доброзичливо будує його.

- Ви авторитетно представляєте на Горохівщині Аграрну партію України. Чи вже визначилися з кандидатами в депутати ОТГ?

- Звісно. Всі вони - порядні люди різних професій,  достойні відстоювати інтереси своїх односельців. Упевнений, що кожен зробить свій вклад у розвиток новоутвореної ОТГ.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel