Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Борщівник на Рівненщині наступає

В Рівному борщівник Сосновського виріс під вікнами багатоквартирних будинків.

Фото з відкритих джерел

Борщівник на Рівненщині наступає

Останнім часом небезпечної рослини, соком якого можуть обпектись люди і тварини, у різних місцях стає все більше. Його можна побачити в багатьох велелюдних місцях наших міст і сіл

Зокрема, в Рівному борщівник Сосновського виріс під вікнами багатоквартирних будинків на вулицях Млинівській, Київській, на Басовому Куті, біля мототреку, Рівненської дитячої залізниці, поблизу обласних лікарень: клічної і дитячої… Загалом - практично по всьому місту в найдоступніших місцях можна побачити цю небезпечну рослину.

Як повідомили в управлінні житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому, їх підприємства постійно викошують борщівник, якщо є звернення громадян або якщо його виявляють самі їхні працівники.

До речі, борщівник не входить до переліку карантинних небезпечних бур’янів, який затвердило відповідним наказом міністерство аграрної політики України. Тож органи місцевого самоврядування не мають правових підстав для здійснення дієвого контролю щодо поширення борщівника Сосновського, а також зобов’язання землевласників і землекористувачів щодо проведення належних заходів щодо боротьби з борщівником. 
Борщівник Сосновського - небезпечний представник флори. Це шкідлива для здоров»я людей і тварин рослина, яка викликає глибокі опіки та алергію на шкірі.

В Рівному борщівник Сосновського виріс під вікнами багатоквартирних будинків.

– А в складних випадках після опіків виникає потреба у пересадці шкіри, - говорить лікар опікового центру Рівненської обласної клінічної лікарні Святослав Дикало. - У борщівника - отруйний сік. Якщо тварини його їдять без особливої шкоди, то у людей при контакті зі шкірою виникають хімічні опіки. Правда, цього року до нас звернулося менше пацієнтів, ніж було торік.

Утім слід пам`ятати, що найнебезпечніший період цвітіння борщівника Сосновського - у розпалі.

Страждають, у першу чергу, ті, хто викошує цю рослину. І зараз не ті коси, що колись були – а моторизовані, які розкидають той сік по всьому тіла, одяг прилипає до шкіри...

Тож медики радять: при потраплянні соку борщівника Сосновського на тіло, перш за все, треба ретельно вимити з милом чи шампунем відповідну частину тіла. Бо тим соком можна попектися. Не витирати, а промочити і ретельно поспостерігати, що там робиться... Якщо починають з’являтися міхури – треба звертатися до в опікову службу.

А про місця виявлення борщівника Сосновського варто терміново повідомляти в місцеві управління житлово-комунального господарства. Його працівники викосять і вивезуть небезпечну рослину. Наприклад, цими днями біля кафе "У бабусі", що при виїзді з Рівного на Квасилів, довелося вирізати півмашини борщівника Сосновського на площі у 20 квадратних метрів.

- На окраїнах міст і селищ, а також у селах його значно більше. Там з ним ніхто не бореться. А пташка сіла, сюди принесла насіння і все... Ми по своїх територіях вирубуємо, комунальники вирубують. А от у приватному секторі ми зробити нічого не можемо, бо це – їхня власність, – не приховує своєї тривоги майстер Рівненського тресту зеленого господарства Тарас Романюк. - Якщо ж ми будемо мовчати і нічого не робити, то все Рівне невдовзі може опинитися в борщівнику. 

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel