Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
На українсько-білоруському кордоні розпочали пропускати громадян для збору ягід

Торік більше 25 тисяч громадян, мешканців прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області, скористалися спрощеним пропуском.

Прикордонна служба України.

На українсько-білоруському кордоні розпочали пропускати громадян для збору ягід

Сьогодні на ділянці відповідальності відділу «Березове» Луцького загону Північного регіонального управління Держприкордонслужби, що у Рокитнівському районі Рівненщини, розпочинається сезонний пропуск громадян для збору дикоросів

Проходитиме він у два етапи, а саме – перший етап – для збору чорниці з 1 липня по 10 серпня і другий – для збору журавлини з 1 вересня Теги по 15 листопада цього року.

Кожного року до збору грибів та ягід залучається чимала кількість мешканців прикордоння, в тому числі неповнолітніх, що інколи призводить до низки порушень громадянами у сфері дотримання вимог прикордонного законодавства.

Проходитиме він у два етапи, а саме – перший етап – для збору чорниці з 1 липня по 10 серпня і другий – для збору журавлини з 1 вересня Теги по 15 листопада цього року.

Для стабілізації обстановки в прикордонні на цей період та запобігання масовим порушенням режиму державного кордону та прикордонного режиму між прикордонними відомствами України та Білорусі було досягнуто домовленостей про сезонний пропуск місцевих мешканців для збору дикоросів. Як результат, на цей час жителі 12 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області мають можливість законно перетинати кордон та збирати чорницю, журавлину й гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь. Оформлення громадян в черговий сезон буде здійснюватися за принципом минулого року в трьох тимчасових місцях пропуску «Познань», «Березове» та «Дроздинь» щоденно з 6:00 до 22:00 з поверненням на територію України в день перетину державного кордону, а в період збору журавлини – з 8:00 до 20:00  також з поверненням на територію України в день перетину державного кордону

Пропуск через державний кордон буде здійснюватися для громадян України, в тому числі старше 16 років, за наявності дійсного національного паспорта України, довідки з сільського виконавчого комітету з вклеєною і затвердженої підписом голови сільської ради і мастичним друком фотокарткою, а також пропуску, виданого органами прикордонної служби Республіки Білорусь, на право знаходження в прикордонній смузі, іменній квитанції про оплату за відвідування республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота». Для неповнолітніх громадян України, до 16 років, за наявності свідоцтва про народження, довідки з сільського виконавчого комітету з вклеєною і затвердженої підписом голови сільської ради і мастичним друком фотокарткою, у супроводі законних представників або у супроводі інших повнолітніх осіб за наявності нотаріально завіреного клопотання. При цьому неповнолітні громадяни до 14 років повинні бути вписані в пропуск на право в’їзду (входу) до прикордонної зони їх супроводжуючої особи, а з 14 років і старше повинні мати пропуск, виданий органами прикордонної служби Республіки Білорусь на право знаходження в прикордонній смузі, а також за наявності іменної квитанції про оплату за відвідування республіканського ландшафтного заповідника «Ольманські болота». Перетин державного кордону громадянам здійснюватиметься тільки в пішому порядку або на велосипедах.

Жителі 12 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області мають можливість законно перетинати кордон та збирати чорницю, журавлину й гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь.

Торік більше 25 тисяч громадян, мешканців прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області, скористалися спрощеним пропуском та перетнули державний кордон встановленим порядком.

Однак не всі мешканці прикордоння були законослухняними та уважними. Протягом всього сезону від державного кордону з профілактичною метою та відповідними роз’ясненнями законодавства було повернуто 600 дорослих та 137 дітей, деякі намагались скоротити шлях поза пунктами пропуску, а деякі так активно збирали ягоди на українській стороні, що через свою неуважність могли потрапити на територію суміжної країни.

Крім цього, білоруськими прикордонниками було затримано в 50 випадках 105 порушників державного кордону, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення прикордонного законодавства.

Державна прикордонна служба України в черговий раз нагадує, що з 29 квітня 2018 року набрав чинність Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави». Закон кардинально змінив правове поле щодо адміністративного провадження у прикордонній сфері. Наприклад, за незаконне перетинання державного кордону (стаття 204-1) мінімальний штраф становить 3400 гривень, а максимальний штраф 13600 гривень.

Торік більше 25 тисяч громадян, мешканців прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області, скористалися спрощеним пропуском та перетнули державний кордон встановленим порядком.

Згідно статті 185-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за вчинення злісної непокори законним вимогам прикордонного наряду мінімальний штраф становить 850 гривень, а максимальний 3400 гривень.

Державна прикордонна служба України звертається до громадян бути уважними та законослухняними, а також інформує про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства як України, так і Республіки Білорусь з прикордонних та природоохоронних питань. Повідомляємо, що у разі систематичних порушень державного кордону, прикордонного режиму та інших порушень законодавства у прикордонній смузі, білоруська сторона може скасувати досягнуті домовленості про сезонний пропуск громадян на свою територію.

Джерело: Прикордонна служба України.
Telegram Channel