Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Україна на 22 місці у рейтингу світових виробників молока

За оцінками експертів, ціна зросте до 41 дол. за 100 кг.

pixabay.com

Україна на 22 місці у рейтингу світових виробників молока

Україна займає 22 місце у рейтингу світових виробників молока і має всі шанси наростити свою частку у структурі світового експорту через прогнозований дефіцит сировини

Про це повідомив аналітик АВМ Володимир Андрієць, опираючись на дані IFCN, передає прес-служба асоціації, пише Агравері.

«Очікується, що сьогоднішні найбільші регіони-експортери зможуть до 2040 року збільшити поставки молока лише на 36 млн т, при потребі 45 млн т. Тобто прогнозований дефіцит молока становитиме 9 млн. тонн, який потрібно буде закрити. Саме ці глобальні тенденції світового молочного ринку, можуть забезпечити Україні значно вищий рівень експортної спроможності, а українським виробникам  отримати можливість наростити експорт,– пояснює Володимир Андрієць. – На сьогодні ми маємо всі шанси збільшити свою присутність на світовому ринку. І однією з головних наших переваг у конкурентоспроможності є ціна молока, яка на 10% нижча за середню світову окрім, того в Україні зросла частка виробництва молока екстра-ґатунку. На сьогодні вона становить 26% від загальної структури».

Нині Україна займає третє місце у світі по експорту казеїну, п’яте ― по експорту масла, восьме ― по експорту сухого збираного молока. Також Україна ― це другий найбільший постачальник масла до ЄС після Нової Зеландії.

Нині Україна займає третє місце у світі по експорту казеїну, п’яте ― по експорту масла, восьме ― по експорту сухого збираного молока. Також Україна ― це другий найбільший постачальник масла до ЄС після Нової Зеландії.

Відзначимо, що попри прогнозований дефіцит, на глобального ринку світове виробництво молока зростатиме. Так, до 2040 році воно складе 1282 млн т., що на 45% більше, порівняно з 2018 роком. При цьому кількість поголів’я збільшиться  лише на 14%, до 427 млн гол. Очікується, що в зростанні виробництва не останню роль матиме підвищення рівня технологічності, що скоротить кількість самих ферм на 17% ― до 99 млн, проте зумовить підвищення кількості корів на фермі на 37%, до 4,3 гол. При цьому надої зростуть на 27% ― з 2,3 до 2,9 т в рік.

Як зазначається в повідомленні, близько 70% із 1282 млн т молока, яке вироблятиметься в світі буде надходити на переробку, яка збільшиться на 388 млн т. В середньому її щорічне зростання складатиме 2,6%. Разом з тим, до 2024 року 83% молока буде споживатися за місцем його виробництва, хоча й поставки на зовнішні ринки збільшаться на 17%.

Варто підкреслити, що з а даними аналітиків IFCN, світове споживання молочних продуктів до 2040 року зросте на 20% і становитиме близько 140 кг на душу населення. Основним рушієм таких змін є зростання чисельності населення планети і, відповідно, зростання попиту.

Що стосується ціни на молоко, то, за оцінками експертів, вона зросте до 41 дол. за 100 кг.

Telegram Channel