Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Археологи знайшли мозаїку з зображенням старозаповітного оазису Єлім

На одній мозаїці зображені збирачі в набедрених пов'язках, які спускають на землю грона фініків.

N+1

Археологи знайшли мозаїку з зображенням старозаповітного оазису Єлім

Євреї зупинилися в оазисі під час втечі з Єгипту

Команда американських і ізраїльських археологів виявила на півночі Ізраїлю в синагозі, яка датується V століттям, мозаїки з біблійними сюжетами. Зокрема, на мозаїках були зображені звірі, описані пророком Даниїлом, а також оазис Єлім, в якому євреї зупинилися під час втечі з Єгипту, повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на N+1.

Синагога розташовується в селі Хукок, яке була побудоване на місці поселення бронзової доби. Археологи почали розкопки тут у 2011 році. У 2012 році їм вдалося знайти першу мозаїку, яка прикрашала синагогу, а за нею послідували і інші. Серед них були мозаїки на біблійні сюжети, у тому числі будівництво Вавилонської вежі, Ноїв ковчег і кит, що проковтнув Іону.

У 2019 році були знайдені нові мозаїки. На одній з них були зображені четверо звірів, описаних пророком Даниїлом. Збереглися зображення лише двох з них: ведмедя з трьома іклами і чудовиська з залізними зубами. 

У 2019 році були знайдені нові мозаїки. На одній з них були зображені четверо звірів, описаних пророком Даниїлом. Збереглися зображення лише двох з них: ведмедя з трьома іклами і чудовиська з залізними зубами. Крім того, дослідники виявили також зображення оазису Єлім, де євреї під проводом Мойсея зупинялися на шляху з Єгипту.

Вчені відзначають, що це перше зображення Єліма в стародавньому іудейському мистецтві. Творці мозаїки розділили її на три смуги. На одній зображені збирачі в набедрених пов'язках, які спускають на землю грона фініків. На інший зображений ряд оточених фініковими пальмами колодязів, на третій панелі чоловік у короткій туніці, тримаючи глечик з водою, входить у браму міста, оточеного зубчастими стінами. Над стінами зроблено напис: «І прийшли в Єлім».

Telegram Channel