Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині рятувальники вчаться ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій

Волинь-нова

На Волині рятувальники вчаться ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій

На Волині триває Комплексна перевірка комісією ДСНС України щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб Волинської області

9 липня члени комісії з комплексної перевірки у приміщенні Луцької міської ради зустрілися із представниками служб цивільного захисту обласного центру, провели перевірку готовності місць відпочинку на водоймах у місті Луцьку, а також навчання органів управління та сил цивільного захисту Луцької міської ланки територіальної підсистеми ЄДСЦЗ області щодо  дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Під час цього етапу була змодельована  ймовірна надзвичайна ситуація - розлив невідомої хімічної речовини на Луцькій металобазі. Для ліквідації події залучалось хімічне відділення аварійно-рятувальної частини. Фахівці цивільного захисту провели розгортання спеціального обладнання, здійснили заміри концентрації небезпечної речовини високоточними приладами. На місце події прибули також поліція, підрозділ служби безпеки. Лікарі бригади швидкої допомоги відпрацювали порядок надання медичної допомоги умовно постраждалим працівникам підприємства.

Напередодні у приміщенні обласної державної адміністрації проведена нарада щодо організаційних моментів Комплексної перевірки під головуванням т.в.о. голови Волинської облдержадміністрації Олександра Киричука. Голова комісії Тарас Поліщук окреслив для присутніх загальний стан і завдання цивільного захисту в Україні, мету Комплексної перевірки та зазначив, що люди повинні відчувати себе у безпеці, тому  комісія об’єктивно оцінить реальний стан реалізації державної політики у сфері цивільного захисту.

Згідно з робочим планом комісії оголошено ввідну щодо виникнення надзвичайної ситуації природного характеру в м.Луцьку. Навчання розпочались із засідання обласної комісії ТЕБ та НС, на якому під керівництвом начальника управління техногенної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям апарату ДСНС України Тараса Поліщука та заступника голови Волинської ОДА Валентина Цьося відпрацьовані питання щодо ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної із проходженням територією області активного циклону. Відповідно до повідомлення обласного гідрометеоцентру про загрозу суттєвого погіршення метеорологічних умов, відбулось оповіщення керівників складу органів управління та спеціалізованих служб цивільного захисту області і членів регіональної комісії з питань ТЕБ і НС.  

В овальному залі облдержадміністрації керівники спеціалізованих  служб  цивільного захисту доповіли про наявні сили і засоби, а також про переведення їх у режим надзвичайної ситуації для виконання дій за призначенням з ліквідації можливих наслідків події.

 У ході навчань перевірялися повнота і реальність розроблених планів реагування та злагодженість дій органів управління цивільного захисту району при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру, а також вдосконалення роботи виконавчих органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій міста в управлінні підпорядкованими органами управління і силами, організація взаємодії та всебічного забезпечення у ході виконання завдань по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Відповідно до легенди навчань оперативна обстановка в області різко ускладнилась: територією пронісся сильний буревій, що спричинив часткове руйнування житлових будинків, пошкодження ліній електромереж, порушення функціонування систем життєзабезпечення населення та окремих об’єктів. Виникла надзвичайна ситуація  регіонального рівня. Внаслідок буревію в області пошкоджено 156 будівель та споруд (у тому числі 35 житлових будинків зруйновано повністю), пошкоджено  13 шкіл та 5 дошкільних навчальних заклади, 1 лікарня, без світла залишились 124 населених пункти, без зв’язку – понад 40, утворились перешкоди на автошляхах державного та місцевого значення, частково підтоплені 40 житлових будинків у 4 населених пунктах. За попередніми даними місцевих штабів з ліквідації надзвичайних ситуацій, на території області загинуло 6 осіб, постраждало 112 громадян. Порушено нормальні умови життєдіяльності понад  11  тис. осіб.

Учасники заходу узгодили заходи з проведення евакуаційних, аварійно-пошукових та рятувальних робіт, а також питання подальшого життєзабезпечення та відновлення постраждалих населених пунктів. Відповідно до обстановки всі підрозділи ДСНС в області переведені в режим надзвичайної ситуації. В кризовому центрі приступила до роботи оперативна група для збирання даних про обстановку, їх аналіз та узагальнення, прогнозування масштабів і наслідків НС, визначення головних напрямків ліквідації наслідків, визначення складу і кількості сил цивільного захисту, необхідних для залучення до ліквідації наслідків НС, а також штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Приведена в готовність мобільна оперативна група та пересувний пункт управління, в бойову готовність  - підрозділи ДСНС області, а також розгорнутий зведений загін управління. Для виконання покладених на ДСНС завдань на цілодобовому чергуванні знаходиться  понад 149 чоловік особового складу та 38 одиниць спеціальної та пожежної техніки.

 У ході навчань перевірялися повнота і реальність розроблених планів реагування та злагодженість дій органів управління цивільного захисту району при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру, а також вдосконалення роботи виконавчих органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій міста в управлінні підпорядкованими органами управління і силами, організація взаємодії та всебічного забезпечення у ході виконання завдань по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення здійснив у м.Луцьку розгортання пересувного пункту управління в надзвичайних ситуаціях Управління ДСНС області і комісією перевірено готовність наявних сил і засобів до дій в умовах надзвичайної ситуації.

Висновки щодо рівня професійності дій сил та засобів цивільного захисту, що були залучені на навчання, будуть зроблені комісією після детального аналізу усіх етапів навчань.

Джерело: Управління ДСНС у Волинській області
Telegram Channel