Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Селяни у Маневицькому районі проти видобутку бурштину підприємством «Волиньприродресурс»

Громада волинського села думає, чи дозволяти рити землю у пошуках бурштину

vo.suspilne.media

Селяни у Маневицькому районі проти видобутку бурштину підприємством «Волиньприродресурс»

Мешканці Галузії не дозволили представникам комунального підприємства почати георозвідку

Люди не пустили техніку підприємства «Волиньприродресурс» і вимагають відтермінувати видобуток бурштину на землях поруч села Галузія і селища Прилісне Маневицького району, - про це місцеві жителі розповіли кореспондентам Суспільного (UA: Волинь).

При в’їзді у село більш як пів сотні людей зібралися, щоб зустрітися із журналістами Суспільного. Показали  відео, на якому місцеві 4 липня перекрили дорогу і не пропускали техніку «Волиньприродресурсу». 

Жителька с. Галузія, Катерина Гущик - одна з тих, хто не пускав техніку. 

Катерина Гущик, жителька с. Галузія: «Наше село, де знаходиться бурштин, ми проти того! Ось це найголовніше! Ми хочемо нашим дітям теж лишити щось, а не щоб вони у нас забирали!»

Василь Борисюк, у минулому лісничий інженер розповів: бояться, коли почнуть видобувати бурштин, у селі зникне вода: «Якщо ми зараз викопаємо котлован на 6 метрів, значить ґрунтові води ще понизяться.» Підтримує його і Олександр Биковський, житель с. Галузія: «Усе тут висохне по колу, все підживлюється із того болота, із дамби, вся підживка до села іде.» 

Поруч місцевої дамби мали б скласти земснаряд – техніку, з допомогою якої почнуть геологічну розвідку. Староста Іван Шпак каже, що місцеві розводять тут рибу: «Являється зоною відпочинку для молоді, рибаків, жителів села.»

Катерина Гущик, жителька с. Галузія: «Наше село, де знаходиться бурштин, ми проти того! Ось це найголовніше! Ми хочемо нашим дітям теж лишити щось, а не щоб вони у нас забирали!»

Між тим, заступник директора КП "Волиньприродресурусу" облради Анатолій Капустюк поінформував, що небезпеки, про яку кажуть жителі, нема: «На березі озера предостатньо території, достатній ухил спуску, щоб змонтувати. Ґрунтовий шар не розривається.» Додав, що громада отримуватиме 25 відсотків від прибутку підприємства. Каже: мають спеціальний дозвіл на видобування.

 Угода про проведення розвідувальних робіт на цій території укладена облдержадміністрацією в особі голови Олександра Савченка, який нині не займає цієї посади (оскільки земельна ділянка розташована за межами села), і підприємством «Волиньприродресурс» в особі директора Василя Столяра.

Після того, як селяни 4 липня зупинили техніку, відбулися збори. На них домовилися, зі слів голови Прилісненської ОТГ Ігоря Терещенка, що представники «Волиньприродресурсу» і громада села обговорять видобуток бурштину поруч села на зборах, які планують провести після парламентських виборів 21 липня.

Telegram Channel