Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинян закликали шукати і фотографувати очеретяних ропух

Оце так!

Фото: КНПП "Цуманська пуща"

Волинян закликали шукати і фотографувати очеретяних ропух

А також жаб, гребінчастих тритонів, ящірок, гадюк та вужів

Ківерцівський НПП «Цуманська пуща» розпочинає кампанію збору інформації про амфібій і рептилій Полісся «Жаба в об’єктиві».

Мета: зібрати якнайбільше інформації про цікавих і корисних тварин – амфібій та рептилій, яку потім науковці використають для написання Червоної книги України, для створення територій Смарагдової мережі та будуть внесені в Літопис природи нацпарку.

Взяти участь може кожен бажаючий. Для цього потрібно сфотографувати земноводне (жаба, ропуха, тритон), рептилію (ящірка, вуж, гадюка, черепаха), вказати місце та дату зйомки. Також приймаються фото тварин, зроблені раніше.

Ківерцівський НПП «Цуманська пуща» розпочинає кампанію збору інформації про амфібій і рептилій Полісся «Жаба в об’єктиві».

Найбільшу цікавість для науковців наразі становить ропуха очеретяна (фото 1, надзвичайно рідкісна і потребує охорони, у неї вздовж хребта світла смуга) та тритон гребінчастий (фото 2).

На Заході такий збір даних для науковців давно не є новим і носить назву Citizen Sciense.

Інформацію опрацьовуватиме вчений-біолог, який працює в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка – Олексій Марущак, інформацію допомагає збирати працівник нацпарку Yuliia Hrytsiuk . Фотографії та дані надсилати їм у повідомлення Фейсбук.

Тварин в руки не беріть, не торкайтеся. Якщо зможете – сфотографуйте з різних ракурсів, переверніть стороннім предметом (палочкою). Якщо тварина була забрана з природних умов – поверніть на місце. Головне: не зашкодити тваринам. Часто земноводні, наприклад – ропухи, можуть бути в городі, намагайтеся на зашкодити їм знаряддями для обробітку землі, за можливості посадіть на лопату і перенесіть у безпечне місце (не забудьте сфотографувати). Часто амфібії живуть у погребах – вони шкоди не приносять, їх також фотографуйте для досліджень.

Telegram Channel