Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Попри жнива, на Рівненщині активніше голосували селяни. Триває підрахунок голосів

Правоохоронці встановлюють обставини семи порушень законодавства на виборчих дільницях.

Russianname

Попри жнива, на Рівненщині активніше голосували селяни. Триває підрахунок голосів

За даними громадянської мережі ОПОРА, менше половини виборців на Рівненщині прийшли на вибори

Вже традиційно активнішими були мешканці сіл і селищ, пасивнішими – жителі Рівного, Вараша, Дубна, Сарн, Здолбунова та інших міст.

Всього під час цієї виборчої кампанії у головному управлінні Національної поліції в Рівненській області було зареєструвано 169 фактів, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. За результатами перевірок складено 48 адмінпротоколів, а за 7-ма фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У неділю поліцейські забезпечували правопорядок на кожній виборчій дільниці області.

Тим часом, за даними громадянської мережі ОПОРА у Рівному у дільничній виборчій комісії №560940 не вели протоколу підготовчого засідання. Секретар комісії пояснила це тим, що під час ранкового засідання не мали часу вести протокол.  А почали його заповнювати після зауваження спостерігачів ОПОРИ.

Тим часом, виборча дільниця №560668, що в селі Пересопниця Рівненського району, виявилася не забезпеченою необхідною кількістю виборчих скриньок: там зранку було по 1-й стаціонарній і переносній скриньці.

Відповідно ж до Закону «Про вибори народних депутатів України» на дільниці мало бути не менше 2-х стаціонарних і переносних виборчих скриньок.

Виборець відмовився голосувати за кандидатів у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі і вкидати бюлетень до виборчої скриньки, при цьому поводився агресивно.

Дана виборча дільниця знаходиться у фельдшерсько-акушерському пункті і є малою за кількістю виборців – усього там мали проголосувати 75 виборців.

Голова виборчої комісії Світлана Пляшко сказала спостерігачу від ОПОРИ, що виборчі скриньки у них є. Але в окружній виборчій комісії дозволили їм поставити 1 скриньку, оскільки у них мала кількість виборців.  

А у Рівному на виборчій дільниці №560932 виборець відмовився голосувати за кандидатів у народні депутати у загальнодержавному виборчому окрузі і вкидати бюлетень до виборчої скриньки, при цьому поводився агресивно.

Відповідно, голова виборчої комісії викликала поліцію. Ті вилучили у чоловіка бюлетень, як речовий доказ і склали протокол про правопорушення. 

Повідомлення про те, що невідомий вчинив хуліганські дії на території виборчої дільниці у селі Цепцевичі Сарненського району надійшло до поліції опівдні. Поліцейські встановили, що 49-річний місцевий житель, висловлюючись нецензурною лайкою на адресу 34-річного односельця, спостерігача на ДВК, пошкодив його мобільний телефон. Крім того, з’ясувалося, що між чоловіками вже давно склалися неприязні стосунки.

За цим фактом розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають.

За результатами перевірки поліцейські встановили, що членів кількох дільничних виборчих комісій схиляли діяти в інтересах конкретного кандидата в нардепи.

До поліції надійшли тако заяви від трьох кандидатів у народні депутати України про те, що їм стало відомо про можливе порушення виборчого законодавства на території Демидівського району.

За результатами перевірки поліцейські встановили, що членів кількох дільничних виборчих комісій схиляли діяти в інтересах конкретного кандидата в нардепи.

За цим фактом відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права).

Крім того, в Рівному до поліції звернулася голова дільничної виборчої комісії і повідомила, що один з виборців намагається винести бюлетень з приміщення ДВК. Правопорушником виявився 42-річний рівнянин.

За фактом замаху на викрадення виборчого бюлетеня розпочато досудове розслідування за частиною 3 статті 15 частиною 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до 2-х років, або обмеження волі на строк до 3-х років.

На двох виборчих дільницях області виборці отримали бюлетені для голосування і здійснили волевиявлення без паспортів громадянина України. Такі факти зафіксували спостерігачі ОПОРИ на ДВК №560073 (с. Масевичі Рокитнівського р-ну) та на ДВК №560393 (с. Ступно Здолбунівського р-ну).

На виборчій дільниці №560073 у селі Масевичі виборець прийшов на дільницю без паспорта громадянина України. У комісії йому повідомили, що не зможуть видати бюлетені без документа і попросили повернутися з паспортом, аби він мав змогу проголосувати.

Через деякий час виборець повернувся на дільницю, маючи з собою військовий квиток, пояснивши комісії, що паспорт не зміг знайти дома. Члени виборчої комісії видали бюлетені і виборець проголосував.

На виборчій комісії №560393 у селі Ступно виборчині видали бюлетені без пред’явлення відповідного документа.

Спостерігачці від ОПОРИ членкиня виборчої комісії пояснила: «Це - моя сусідка, моя родичка. Я її дуже добре знаю. І вона прийшла без паспорта. Так як я її знаю, вирішила їй довірити».

Валентин Ставський

Telegram Channel