В Україні меншає молока - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 25.04 € 27.90
В Україні меншає молока

Тільки у Хмельницькій та Луганській областях у приватних господарствах надої незмінні

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В Україні меншає молока

Рівненщина -- серед тих, хто зменшує дійне поголів'я на фермах

Виробництво молока в Україні за 6 місяців року скоротилось на понад 3% слідом за зменшенням кількості корів. Про це повідомляє Асоціація виробників молока, інформує День.

Зазначається, що недоотримали молока як сільськогосподарські підприємства, так і домогосподарства. Однак падіння в домогосподарствах було суттєвішим — мінус 4,1%, до 3,4 млн т.  Молочно-товарні ферми скоротили виробництво на 1,5% — до 1,4 млн т.

Виробництво на підприємствах у розрізі областей було більш продуктивним, однак продемонструвало спад. Найвираженішим падіння було в Чернівецькій (до 5,8 тис. т.; мінус 19,4%) та Рівненській областях (34,5 тис. гол.; мінус 13,3%), які за звітний період, за даними ДССУ, найбільше скоротили дійне поголів’я.

Падіння виробництва в домогосподарствах відзначалося майже по всій Україні (за виключенням Хмельницької — плюс 1% — 224,9 тис. т та Луганської — плюс 4,9% — 44,9 тис. т.).

«За пів року в Україні вироблено 4,8 млн т молока всього. Даний показник є на 3,4% нижчим, ніж за перше півріччя минулого року — 4,9 млн т», — йдеться в повідомленні.

Виробництво на підприємствах у розрізі областей було більш продуктивним, однак продемонструвало спад. Найвираженішим падіння було в Чернівецькій (до 5,8 тис. т.; мінус 19,4%) та Рівненській областях (34,5 тис. гол.; мінус 13,3%), які за звітний період, за даними ДССУ, найбільше скоротили дійне поголів’я.

Як наслідок, падіння виробництва сирого молока за пів року в абсолютних величинах становило мінус 166 тис. т, тобто щодоби оператори ринку недоотримували в середньому 922,2 т. сировини.

«Такі тенденції, як зменшення поголів’я та, відповідно, виробництва сировини негативно впливають на баланс попиту і пропозиції молочного ринку, його базове ціноутворення. Це також сприяє підвищенню волатильності цін, збільшує ризики отримання збитків як виробників, так і переробників, що зрештою відбивається на кінцевій ціні готової продукції, а також об’ємах експорту», — акцентували в АВМ.