Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Лукашенко не забороняв червоно-чорний прапор. Російські ЗМІ запустили фейк

Жодних згадок про український визвольний рух чи сучасний український націоналізм у тексті закону, підписаному Лукашенком, немає.

ms.detector.media

Лукашенко не забороняв червоно-чорний прапор. Російські ЗМІ запустили фейк

Президент Білорусі підписав закон, який вводить кримінальну відповідальність за умисні дії щодо реабілітації нацизму. Деякі російські та українські ЗМІ поширили неправдиву інформацію про нібито заборону символіки українських націоналістів цим законом

23 липня президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко підписав закон «Про зміни до Кримінального кодексу Республіки Білорусь", повідомляє «Наша ніва» з посиланням на прес-службу президента РБ.

Низка українських мас-медіа подали в новинах інформацію, буцімто цей закон забороняє символіку ОУН і УПА (червоно-чорний прапор), герб полку Національної гвардії України «Азов" та інші нацистські символи.

Проте жодних згадок про український визвольний рух чи сучасний український націоналізм у тексті немає.

Невідповідність цієї інформації першоджерелу помітили філологи Остап Українець і Катерина Дудка. «Одні з найперших згадок цього закону: Комсомольська правда в Україні, російський сектор Пресінформу (де рубрика «Україна» є основною) та заборонена в Україні помийка «Русская весна». На них згадки з'явилися 23.07 в другій половині дня, майже відразу після публікації відповідного запису на офіційній сторінці президента Білорусі. Найперший запис - Пресінформ, русвесне і КП робили передруки звідти. Одне на одного вони не покликаються, хоча тексти ідентичні. Всі покликаються на сторінку Лукашенка. Українські ресурси, такі як 24 чи UATV, також покликаються саме на сторінку Лукашенка», - написав Українець у себе на «Фейсбуці».

Звірка з офіційними ресурсами президента РБ виявила, що окрім зниження меж термінів покарання за деякі злочини, пов'язані з обігом наркотиків, закон передбачає введення кримінальної відповідальності за умисні діяння щодо реабілітації нацизму, нарівні з розпалюванням расової або іншої соціальної ворожнечі.

Проте жодних згадок про український визвольний рух чи сучасний український націоналізм у тексті немає. Новину про це вигадали російські та проросійські ЗМІ, а інші видання підхопили, не перевіривши. «Заборона символіки УПА ніби ненавмисно подається крізь призму нацистської символіки - мовляв, заборонили всю нацистську символіку ВКЛЮЧНО з символікою УПА, бо це те саме. Особливо в останньому пункті - просто береться і стверджується, що УПА - самоочевидні союзники нацистів», - прокоментував пропагандистський прийом філолог. 

Джерело: Історична правда.
Telegram Channel