Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ківерчанин зазнімкував самицю тернового сорокопуда (фото)

Ич яка!

Фото: Максим Рудік

Ківерчанин зазнімкував самицю тернового сорокопуда (фото)

Зовсім дрібна, проте напрочуд хижа пташина...

Відомий ківерцівський природолюб, співробітник КНПП "Цуманська пуща" Максим Рудік виклав на своїй сторінці у Facebook черговий фототрофей, здобутий власноруч.

"Сорокопуд терновий, самка (лат. Lanius collurio) - такий собі мініатюрний пернатий хижак", - написав Максим Рудік.

Сорокопуд терновий є найменшим із сорокопудів фауни України.

Сорокопуд терновий є найменшим із сорокопудів фауни України (менший за шпака). Маса тіла 26—35 г, довжина тіла близько 17 см. Самець — з попелясто-сірою головою і рудою спиною, білим з рожевим відтінком низом, чорнуватим (по краях білим) хвостом. Самиця і молодь — буруваті з помітною плямистістю на нижньому боці тіла, що створює струмистий поперечний рисунок.

Типовий птах чагарникових заростей, особливо там де є глід. Населяє узлісся, що межують із заплавами річок або полями з розрідженими лісами з кущами або групами молодих дерев, зарості кущів по схилах ярів.

Живляться різноманітними комахами — від дрібних турунів до великих жуків, метеликів та саранових. Інколи ловить дрібних ящірок, мишей або поршків дрібних птахів. Свою здобич видивляється з сідала. Побачивши здобич, падає у траву, після чого повертається назад, де її поїдає. Інколи він насаджує комах та іншу здобич на колючки або вішає їх у розсоху.

Telegram Channel