Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У трьох церквах Луцького району сьогодні відзначають престольні свята

Свято-Успенська церква у Баєві споруджена 1875 року.

Боратинська ОТГ

У трьох церквах Луцького району сьогодні відзначають престольні свята

28 серпня у православному світі відзначають День Успіння Пресвятої Богородиці. Цього дня престольне свято у трьох селах Боратинської громади – Новоставі, Баєві та Цеперові

Місцеві церкви, що носять назву Свято-Успенських – одні з найстаріших храмів на Волині та є справжніми витворами сакрального мистецтва, повідомляють на сайті Боратинської ОТГ.

Свято-Успенська церква села Новостав є одним з найдавніших храмів не тільки Волині, а й України, адже побудована у 1681 році. За переказами, на цьому місці колись був дрімучий ліс. І якось у ньому заблукала донька знатного пана. Саме тут на пагорбі, біля річки Чорногузки, її і розшукали. Пан звелів побудувати на цьому місці капличку, згодом у 1681 році тут з’явився храм. Саме ця дата вирізьблена на дубовій балці у вівтарній частині храму.

За переказами, на цьому місці колись був дрімучий ліс. І якось у ньому заблукала донька знатного пана. Саме тут на пагорбі, біля річки Чорногузки, її і розшукали.

Свято-Успенська церква у Новоставі вражає своєю величчю та красою. Храм має сім куполів, які символізують сім Таїнств Церковних – Хрещення, Миропомазання, Покаяння, Причасті, Шлюб, Соборування та Священство, а також сім ангельських чинів – Михаїла, Гавриїла, Уриїла, Селафіїна, Ієгудеіїла, Варахіїла, Ієреміїла.

 

Дерев’яний храм Баєва також вражає своєю величністю. Церква блакитного кольору розмістилася на високому пагорбі, з котрого, аби не височезні і старезні дерева, було б видно всю округу. Спорудили Свято-Успенську церкву у Баєві 1875 року на місці старої дерев’яної церкви Святих Кузьми і Даміана, закладеної ще в ХVI ст. на кам’яному фундаменті, з такою ж дзвіницею. На схилі підвищення біля храму знаходилося 16 курганів, зараз залишився тільки один.

Святиню будували на кошти прихожан з допомогою священика Філарета Ковальського. Церква мала приписні села – Городище і Цеперів та налічувала 670 прихожан, храм діяв постійно. У 1897 р. було відкрито трикласну церковно-приходську школу, де діти заможних селян вивчали письмо, арифметику та Закон Божий. За переказами ікони, що зберігаються у Свято-Успенській церкві Баєва – чудотворні, а сам храм не раз дивним чином рятував село у воєнні роки.

Telegram Channel