Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На рівненських ринках картоплю продають по 15 гривень за кілограм

Картоплі цього року посадили значно менше, аніж торік.

Сергій НАУМУК

На рівненських ринках картоплю продають по 15 гривень за кілограм

Незважаючи на те, що сезон копання картоплі у розпалі, ціна тримається на рекордно високому рівні, порівняно з минулими роками

Зокрема, нині кілограм бульби вартує 15 гривень. Можна знайти і за 10-12 гривень, але гіршої якості. Самі ж продавці аргументують таку відмінність цін, порівняно з минулими роками, низьким урожаєм. Мовляв, цьогоріч мають всього 50 відсотків того, що було минулого року.

Тим часом голова Асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич  високу вартість картоплі пояснює впливом кількох факторів, зокрема, неврожаєм і погодніми умовами: «Цього року, як ніколи погода була несприятливою. Спочатку заморозки, потім підтоплення. Велика частина урожаю картоплі була знищена. Минулого року закупівельна ціна становила 3-4 гривні за кілограм. Цього ж року оптом приймають по 12-13 гривень. Для покупця, звичайно, ця ціна завелика. Але виправдовується вона дефіцитом».

Цього року, як ніколи погода була несприятливою. Спочатку заморозки, потім підтоплення. Велика частина урожаю картоплі була знищена. Минулого року закупівельна ціна становила 3-4 гривні за кілограм. Цього ж року оптом приймають по 12-13 гривень.  

Ще одним важливим фактором є й те, що останніми роками насадження картоплі на Рівненщині значно скоротились у зв'язку з закриттям ринків збуту в Криму і на Донбасі після окупації та початку там воєнних дій. 

Що ж до прогнозів, то суттєвого подешевшання цього року вже не буде. Можливе сезонне зниження ціни, коли фермери зберуть урожай і картопля масово потрапить на ринок. Однак напередодні зимових закупівель висока ціна повернеться. Хоча ймовірний ще один варіант зниження вартосиі продукту - цінова стабілізація за рахунок екпорту. 

Валентин Ставський


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel