На ринках зараз чимало тушок домашніх курей, гусей. Як визначити їх вік? Треба дивитися на лапи. У молодих вони білі...
На ринках зараз чимало тушок домашніх курей, гусей. Як визначити їх вік? Треба дивитися на лапи. У молодих вони білі.
Шкіра на них ніжна, м’яка, з прожилками і дрібними лусочками, у старих — груба, жовтувата, з крупними лусочками. Крім того, у молодої курки кінчик грудної кістки легко згинається, гребінь — яскраво червоний. У молодих качок, гусей перепонки тонкі, лапки жовті і блискучі, дзьоб яскравий, біля зіниць білий круг, а не голубий чи жовтий, у молодої індички — гребінь світлий, ноги сірі і гладенькі. Для приготування страв більшість господинь вибирають м’ясо молодих тварин. Воно відрізняється кольором. Чим старіша тварина, тим темніше м’ясо і жовтіший жировий шар. Хороше м’ясо покрите тонкою блідо-рожевою чи блідо-червоною кірочкою. У місці розрізу — воно вологе, еластичне, щільне, виділяється прозорий яскравий сік. Якщо ви проколете м’ясо ножем і з’явиться неприємний запах — воно недоброякісне. У замороженого м’яса після того, як торкнетеся його, — з’являється червона пляма. У повторно замороженого поверхня червона, жир рожевий, сухожилля забарвлені в яскраво-червоний колір. Коли натиснути на таке м’ясо, помітної плями не видно.