Ви вже, напевне, заготовили грунт для вирощування розсади? Не забули, що в жодному випадку не варто брати його з грядок, клумб. Розсада, вирощена в такій землі, може бути заражена чорною ніжкою чи іншими небезпечними хворобами...
Ви вже, напевне, заготовили грунт для вирощування розсади? Не забули, що в жодному випадку не варто брати його з грядок, клумб. Розсада, вирощена в такій землі, може бути заражена чорною ніжкою чи іншими небезпечними хворобами.
Заготовити грунт непізно і зараз. Візьміть у рівних пропорціях тирсу, торф, дернову землю. Зволожте їх, пропарте 15—20 хвилин при температурі 95—100 градусів. Мікроби, які були в грунті, після такої процедури будуть знищені. Грунтосуміш бажано шість-десять днів потримати на холоді, щоб промерзла. Це своєрідна дезінфекція. Сільські господарі знають, що добрий грунт для розсади «готують» кроти. Але до нього бажано додати добрива — на відро землі дві склянки попелу, 30 грамів селітри. І обов’язково невелику кількість тирси (тільки не хвойної і не свіжої). Її треба змочити розчином сечовини (приблизно 5 грамів на літр води) і протримати впродовж трьох днів. Тоді перемішати із грунтом, насипати в поліетиленовий мішок і виставити його на мороз. До кінця лютого—початку березня грунтосуміш має промерзнути. Перед висівом насіння на розсаду землю розморожують і добре прогрівають. Сходи будуть міцними.