Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Євросоюз з першого вересня не наминає українські яблука, груші, томати, баклажани та перець

Отакої!

Фото: korrespondent.net

Євросоюз з першого вересня не наминає українські яблука, груші, томати, баклажани та перець

В ЄС бояться якихось карантинних організмів

Україна з 1 вересня не зможе поставляти яблука, груші, томати, баклажани, перець до країн ЄС.

Це пов'язано з набранням чинності директиви від 21 березня 2019 року. Вона передбачає посилення заходів захисту Євросоюзу від шкідливих карантинних організмів. Імпортери відмовляються від закупівель овочів та фруктів у країн, які не входять до складу ЄС, пише gazeta.ua з посиланням на EastFruit.

Держпродспоживслужба офіційно запропонувала Європейській комісії прийняти рішення про безперешкодний імпорті цих товарів. Поки відповіді немає. Тому поставляти товари заборонено.

В Україні відсутні випадки виявлення карантинних організмів. Тому Держпродспоживслужба офіційно запропонувала Європейській комісії прийняти рішення про безперешкодний імпорті цих товарів. Поки відповіді немає. Тому поставляти товари заборонено.

Невідомо, скільки часу доведеться чекати дозволу на поставку продукції за кордон. Українські виробники намагаються за власні кошти юридично оформити ввезення в зони або регіони, вільні від шкідників, згідно з процедурами ЄС.

"Євросоюз є дуже важливим, хоч і не головним ринком збуту для українських виробників яблук преміальної якості. У сезоні 2018-2019-их в країни ЄС їх поставили близько 6 тисяч тонн. Це важливий ринок збуту для промислового яблука. Якщо поставки не будуть розблоковані, то гіпотетичні втрати виробників яблука в новому сезоні складуть близько $4-5 мільйонів, або близько 15% експортної виручки. Для постачальників тепличних овочів з України на ринок ЄС припадає більше половини всіх поставок і теж приблизно на $4 мільйони", - пояснює економіст Андрій Ярмак.

Telegram Channel