Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Колківська підприємиця «працевлаштувала» сонце 

  "Зелений" тариф – це спеціальний тариф, за яким держава закуповує електроенергію по завищеній ціні у підприємств і приватних осіб, що використовують альтернативні джерела енергії – сонця, вітру, води.

Фото: Юлія МУЗИКА.

Колківська підприємиця «працевлаштувала» сонце 

П’ять домогосподарств на Маневиччині не тільки повністю забезпечують себе електроенергією, а  й  продають її державі.  Вже понад півтора року сонячна електростанція покриває електроспоживання приватного будинку й магазину «Вікторія» колківської підприємиці Вікторії Горбач та дає прибуток від продажу електроенергії за «зеленим» тарифом

Енергонезалежним обійстя підприємиці стало в серпні 2017-го року після спорудження мережевої сонячної електростанції на 15 кВт під “зелений” тариф. 

Як тільки дізналися в 2017 році, що і в нас споруджуються якісні сонячні електростанції, відразу ж вирішили встановити таку і на власному обійсті.

На південній стороні будівлі було  розміщено 60 панелей номіналом 260 Вт та встановлено німецький інвертор  «Kaco Powador». Відтоді вироблена за допомогою сонця електроенергія не тільки забезпечує побутові потреби власників будинку та роботу магазину з торговельним обладнанням, а й дозволяє мати дохід від її продажу.

  – Про встановлення сонячної електростанції ми з чоловіком мріяли ще з 1996 року. Часто подорожували і бачили, як ефективно люди використовують енергію сонця. А в нас тоді про таке й мови не було. Як тільки дізналися в 2017 році, що і в нас споруджуються якісні сонячні електростанції, відразу ж вирішили встановити мережеву електростанцію і на власному обійсті. Нині ж змонтували на подвір’ї ще одну, також на 15 кВт, – розповідає Вікторія Горбач.

Найефективніша  сонячна електростанція влітку, коли потужність знижується лише при похмурій погоді.

– Дуже велика різниця обсягу виробленої електроенергії залежно від погоди. Та практично протягом десяти місяців в році, ми не тільки покриваємо нею власні енерговитрати, а й маємо надлишок для продажу, – ділиться підприємиця, зауважуючи, що повна окупність якісної міні-електростанції при наших кліматичних умовах становить близько трьох-чотирьох років.

Довідково:

  "Зелений" тариф – це спеціальний тариф, за яким держава закуповує електроенергію по завищеній ціні у підприємств і приватних осіб, що використовують альтернативні джерела енергії – сонця, вітру, води.

Вартість одного кіловата, згенерованого сонячними панелями та проданого в енергомережу становить  0.183 євро. Враховуючи вимоги національного законодавства, виплати здійснюються в національній валюті.  Якщо звичайні користувачі платять за електроенергію  державі  168 копійок, то держава купує електричну енергію за тарифом (з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року) – 561,65 коп/кВт·год., тобто в 3,3 рази дорожче.

Побутовий споживач може встановити у своєму приватному домогосподарстві генеруючу установку (її вартість – від 5 до 20 у. о.), призначену для виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання, величина встановленої потужності якої не перевищує 50 кВт (до 25 квітня 2019 р. –  30 кВт), але не більше потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією, та має право продавати енергопостачальнику таку енергію за «зеленим» тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії приватним домогосподарством. Ліцензії на це не потрібно. Порядок продажу та обліку такої електроенергії,  а також розрахунків за неї затверджується національною комісією, що здійснює державне регулювання  у сфері енергетики. Загальне правило окупності системи – 5 – 10 років. Проте, ця цифра залежить від багатьох факторів.

Для того, щоб підключити «зелений» тариф потрібно знайти підрядника, який би зробив необхідні проектні роботи, змонтував обладнання. Важливо отримати рекомендації, хоча б усні у «Волиньобленерго» або у того ж підрядника щодо потужності установки.

Варто зауважити, що підключити «зелений» тариф можуть лише ті користувачі, які мають приватні будинки. Мешканці багатоповерхівок не є повноцінними власниками, а лише співвласниками квартир, тому заробляти на проданій електроенергії не можуть.

У міністерстві енергетики зазначають, що будівництво СЕС перетворилося на прибутковий бізнес – реальну перспективу не тільки зробити енергонезалежною власну домівку, а й заробляти на цьому.

Юлія МУЗИКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel