Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

ХАРЧІ, ЯКІ ЛІКУЮТЬ

На городах, дачах нині щедро вродили гарбузи. Їх селяни згодовують свиням, рідко готують страви для себе. З давніх-давен наші предки вважали їх делікатесом. Але гарбуза нерідко отримував і жених від дівчини, якщо вона не хотіла вийти за нього заміж.

АПТЕКА В МІНІАТЮРІ
На городах, дачах нині щедро вродили гарбузи. Їх селяни згодовують свиням, рідко готують страви для себе. З давніх-давен наші предки вважали їх делікатесом. Але гарбуза нерідко отримував і жених від дівчини, якщо вона не хотіла вийти за нього заміж.

Хімічний склад гарбуза багатий і різноманітний. У гарбузовому насінні 55 відсотків жирних та ефірних масел. Є в них також смоляні речовини, органічні кислоти, амінокислоти. Каротину в гарбузові навіть більше, ніж у моркві. Цукру — близько 14 відсотків. Багатий набір вітамінів: С, В, В2, РР, Е та мінеральних речовин. Це справжня аптека в мініатюрі!
Гарбуз дає чудовий ефект при лікуванні серцево-судинних захворювань, порушеннях обміну речовин, при ожирінні, захворюваннях печінки і нирок. Це — чудодійний сечогінний засіб.
З гарбуза готують також широкий асортимент страв. Вони корисні в сирому, смаженому і печеному вигляді. Людям похилого віку слід по-особливому ставитися до цієї цінної культури. Вона поліпшує роботу кишечника, корисна при атеросклерозі, сприяє виведенню з організму холестерину. Корисно півсклянки соку гарбуза випити на ніч. Він заспокоїть нервову систему і буде сприяти спокійному сну.
Страви, приготовлені з гарбуза, зокрема, салати, супи, пюре, млинці, плов, пшоняна і рисова каші, при багатьох захворюваннях принесуть безсумнівну користь. Гарбуз — чудовий продукт харчування для дітей і дорослих. Багато лікарів радять використати “сезон гарбузів” для оздоровлення організму. А чоловікам рекомендують після сорока років систематично вживати гарбузове насіння. Це зміцнює статеву потенцію і є доброю профілактикою простатиту.
РОДИЧ ГАРБУЗОВИЙ
Це, звичайно — кабачок. Він також дає можливість урізноманітнити наше меню. Хімічний склад кабачків близький до гарбузів. Але вони набагато бідніші у порівнянні з гарбузом на вуглеводи, каротин, проте вдвічі багатші вітаміном С.
Значну частину вітаміну має шкірка кабачка, тому не слід зрізати її, готуючи молоді кабачки для фарширування або тушкування. Смажені і тушковані кабачки смачні і поживні. До речі, вони дуже популярні в нашій кухні, але чомусь рідко використовуються в сирому вигляді. Салати з них дуже смачні і корисні. Ось один з рецептів салату з кабачка і яблук. Сирого кабачка треба нарізати тоненькими шматочками і змішати з нарізаними яблуками. Для гостроти додати лимонний або апельсиновий сік, а для солодощів — меду. На 500 грамів кабачка — 3 яблука, сік одного лимона, 3 столові ложки меду, півсклянки потовчених горіхів. І смакуйте на здоров’я!
Telegram Channel