Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У селі на Волині контору колишнього радгоспу перебудують на дитсадок

Вартість реконструкції поки не обговорювали.

Pixabay

У селі на Волині контору колишнього радгоспу перебудують на дитсадок

Олексіївка Камінь-Каширського району давно потребує ДНЗ

Днями стало відомо, що 11 мільйонів гривень, які Уряд пообіцяв на розвиток Каменя-Каширського, місто таки отримає. Перший транш у розмірі 1 мільйона гривень уже надійшов. Решту суми спрямують на рахунки міської ради у наступних місяцях.

У мерії уже наперед спланували, на що витратять кошти, і, запевняють, належним чином до цього підготувалися. А тому сподіваються, що проблем із вчасним освоєнням субвенції не виникне.

У селі Олексіївка діти-малюки є чи не у кожній хаті, а поблизу ще нові масиви розбудовуються, тому в перспективі чисельність дошкільнят лише збільшуватиметься.

У числі справ, на які мають намір використати державні кошти, за словами міського голови Василя Бондара, — придбання приміщення для ще одного дошкільного навчального закладу.

— У міських ДНЗ уже кілька років поспіль не вистачає місця для всіх дошкільнят. Діток у них виховується майже на 50 відсотків більше від нормативної наповнюваності, а ще ж скільки малечі залишається вдома, — каже Василь Іванович.

Перевантаженими є всі  міські дитсадки. Загалом їх відвідує 570 дітей дошкільного віку. За даними відділу освіти, ще близько 100 заяв батьків на влаштування у ДНЗ малюків залишаються не задоволеними. Над вирішенням даної проблеми у міській раді уже думали, однак через недостатність коштів до конкретних дій не вдавалися. Втім спеціально створена робоча група ще минулого року у відповідь на звернення батьків із села Олексіївка вивчала можливість вирішити наболіле питання.

— Місцеві жителі возять своїх діток у Камінь-Каширський. А там дитсадки переповнені, тому влаштувати їх туди ще й не завжди вдається. Якщо проаналізувати, то у селі Олексіївка діти-малюки є чи не у кожній хаті, а поблизу ще нові масиви розбудовуються, тому в перспективі чисельність дошкільнят лише збільшуватиметься, — говорить депутат міської ради Олег Шумік. – Зрозуміло, що відкриття додаткових груп у діючих дитсадках проблеми не вирішить. А тому спеціальна комісія міської ради вирішила, що пропозиція жителів Олексіївки реконструювати приміщення контори колишнього радгоспу під дошкільний заклад варта уваги. Тим більше, що будівля стоїть пусткою та заростає чагарниками.

З необхідністю розширення мережі дошкільних навчальних закладів міста погоджуються і у відділі освіти, молоді і спорту Камінь-Каширської РДА. Відтак міська рада звернулася у проектний інститут для того, щоб визначити, скільки приблизно діток можна розмісти у конторі колишнього радгоспу.

— Після того, як спеціалісти ознайомилися зі схемою приміщення, вони підтвердили, що тут реально відкрити 3 групи орієнтовно на 75 дітей. Поряд з цим у випадку відкриття ДНЗ у закладі можуть працевлаштуватися до 30 людей, — зазначає Василь Бондар.

На його думку, а також більшості депутатів міської ради, цей проєкт вартий уваги і зусиль, а тому над ним будуть працювати. Частину коштів на придбання приміщення контори колишнього радгоспу під дошкільний заклад мають намір виділити із державної субвенції. Оскільки приміщення вартуватиме 800-900 тисяч гривень, у міській раді сподіваються, що до цієї справи фінансово долучиться і районна рада. Потім, звичайно, буде замовлятися проєктно-кошторисна документація, що теж не безкоштовно, і лише згодом проводитиметься реконструкція, вартість якої передбачати не беруться.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Telegram Channel