Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як поплічник Януковича Андрій Портнов погрожував прокурору

Андрій Портнов, який активно захищав режим Януковича, нещодавно повернувся в Україну після зміни влади.

Фото 24 канал.

Як поплічник Януковича Андрій Портнов погрожував прокурору

«Буду перетворювати вас у шматок гівна», «буду коректувати слух жорстким сексом», «ви..бу в тупий собачий рот», - такими словами одіозний «юрист Януковича» «переконував» прокурора Генеральної прокуратури України Олександра Божка, щоб той закрив кримінальну справу проти нього

Фото цього листування оприлюднили українські ЗМІ. У зв’язку з цим фактом Генпрокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, пишуть «Українські новини». Та іронія в тому, що розбиратись з погрозами на адресу прокурора мають в Державному бюро розслідувань (ДБР). Чому іронія? Бо саме ДБР за заявами Портнова веде понад десять проваджень щодо колишнього президента Петра Порошенка, але відмовляється реєструвати провадження проти… самого Портнова! Хоч до цього їх навіть зобов’язав суд.

Уже двічі суд зобов'язував ДБР розслідувати викладені в моїх заявах відомості про вчинення корупційного злочину й узурпації влади Портновим, однак на сьогодні мої заяви не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Про це повідомила народна депутатка восьмого скликання Верховної Ради України Тетяна Чорновол. «Уже двічі суд зобов'язував ДБР розслідувати викладені в моїх заявах відомості про вчинення корупційного злочину й узурпації влади Портновим, однак на сьогодні мої заяви не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Хоча суд дав ДБР 24 години на виконання свого рішення. Цей термін за першою заявою закінчився 12 вересня, а за другою – 17 вересня. Доведеться подавати заяву в НАБУ про вчинення кримінального злочину посадовими особами ДБР - невиконання рішення суду», – написала Чорновол. Вона впевнена, що вказівки щодо невнесення заяв службовцям давав особисто керівник ДБР Роман Труба. «Тобто, керівникові ДБР закон і суд не указ - він просто не виконує рішення суду. Для нього указ – Портнов», – зазначила екснардепка.

Нагадаємо, що свого часу Андрій Портнов був головним юристом у команді Юлії Тимошенко. Зокрема, ці функції він виконував, коли вона підписувала сумно відомі газові угоди з Росією, тобто, як юрист, він теж міг мати до них відношення. Після поразки Тимошенко на президентських виборах у 2010 році  Андрій Портнов перейшов до команди Віктора Януковича і, за словами самої Юлії Володимирівни, сприяв… її ув’язненню, приводом для чого стали ті таки газові угоди. Ще задовго до свого вироку Тимошенко заявляла: «Кілька годин тому у Януковича була «сходка», де були Хорошковський, Льовочкін, Портнов та Отрош (глава Печерського суду. – Ред.). Узгоджували мій вирок».

Він кричав: «Потім я тебе закопаю, ти будеш сидіти в тюрмі і тебе там будуть мати всі»... Загалом, це був якийсь жах!»

Під час Революції Гідності, перебуваючи на посаді заступника Адміністрації президента Януковича, Портнов  був причетним до так званих «диктаторських законів» 16 січня 2014 року, хоч сам це заперечує. Політик Інна Богословська згадує, як у ці напружені січневі дні Портнов їй задзвонив: «Він мені зателефонував прямо з Адміністрації президента зі страшним матом, перейшов на «ти» і кричав, що ось зараз ми розберемося із цими (з протестувальниками. – Ред.)... Він був упевнений, що після ухвалення законів їм це легко вдасться... Він кричав: «Потім я тебе закопаю, ти будеш сидіти в тюрмі і тебе там будуть мати всі»... Загалом, це був якийсь жах!»…

Після Революції Гідності цей одіозний діяч втік у Росію, потім жив у Відні, а у травні 2019-ого року повернувся назад в Україну. І фактично одразу ж закидав ДБР заявами про різноманітні – наскільки вистачило фантазії, «злочини» Петра Порошенка – від несплати податків до державної зради. Після його звернень Держбюро розслідувань порушило понад десять (!) проваджень щодо Порошенка, тож експрезидент уже неодноразово відвідував слідчих ДБР. До речі, керівником слідчої групи, яка «опікується» Порошенком, став уродженець Волині Олег Корецький. Він відомий тим, що у січні 2014 року займав посаду Любомльського міжрайонного прокурора і оскаржив в суді звернення депутатів Любомльської районної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні. Тоді, нагадаємо, місцеві ради звертались до Януковича із закликом  не вирішувати політичну кризу силовими методами.

До речі, керівником слідчої групи, яка «опікується» Порошенком, став уродженець Волині Олег Корецький. Він відомий тим, що у січні 2014 року займав посаду Любомльського міжрайонного прокурора і оскаржив в суді звернення депутатів Любомльської районної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні.

…Дивним виглядає, що Державне бюро розслідувань, взявшись за справи щодо Порошенка, проваджень щодо самого Портнова, попри рішення суду, не реєструє. На думку Тетяни Чорновол, це пов’язано з тим, що директор ДБР Роман Труба опинився під каблуком у Портнова: «Він просто не встояв перед його погрозами та тиском». А про особливі методи впливу Портнова на слідство можна дізнатись хоча б із його листування із прокурором Божком…

Петро МАКАРУК.

 

Листування Андрія Портнова та прокурора Олександра Божка (фото із сайту Миротворець): 

 

 

 

 

 

 

Telegram Channel