Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Необачні висловлювання Володимира Зеленського ставлять під сумнів міжнародну підтримку України

Пане Зеленський, Генпрокурор має бути не «людиною президента», а слугою закону!

rbc.ua.

Необачні висловлювання Володимира Зеленського ставлять під сумнів міжнародну підтримку України

Партія «Європейська солідарність» вимагатиме пояснень Генерального прокурора в Верховній Раді

Резонансне і неузгоджене з ним, за словами самого президента України Зеленського, оприлюднення конфіденційної міжнародної розмови стало першим подібним випадком, який свідчить про відсутність необхідного рівня комунікацій між офісами президентів України та Сполучених Штатів.

Зробив відверту заяву, що новопризначений генеральний прокурор є «100 відсотків його людиною», чим поставив під сумнім незалежність і неупередженість на лише самого генпрокурора, а й прокуратури як інституції в цілому.

Як стало відомо з самої стенограми, під час розмови президент Зеленський поставив під сумнів допомогу, яка протягом останніх років надавалася Україні Європейським Союзом, зокрема, Німеччиною і Францією. А також зробив відверту заяву, що новопризначений генеральний прокурор є «100 відсотків його людиною», чим поставив під сумнім незалежність і неупередженість на лише самого генпрокурора, а й прокуратури як інституції в цілому.

«Європейська Солідарність» із глибоким занепокоєнням констатує, що подібні необачні і непродумані висловлювання президента можуть ускладнити міжнародну підтримку України. «ЄС» закликає президента Зеленського, його офіс і МЗС докласти всіх зусиль для збереження двопартійної підтримки України в США, також зберегти високий рівень довіри і підтримки з нашими європейськими партнерами, зокрема, країнами нормандського формату. Дипломатія і міжнародні відносини не пробачають дилетантства, потребують вдумливого ставлення і професійного підходу.

Викликає глибоке занепокоєння той поспіх, з яким пропихувалися зміни до закону про прокуратуру, що перекреслили зобов’язання України перед Європейським Союзом у частині реформування цієї інституції.

Ми цінуємо надану протягом п’яти років військову, макрофінансову та безпекову допомогу Україні з боку США і ЄС та звертаємося до влади з вимогою зберегти довірливі взаємини з усіма партнерами на тому рівні, щоб Україна не залишилася сам на сам з агресивною політикою Путіна.

Окремо наголосимо, що хизування Президента України тим, що новий «генеральний прокурор є 100% його людиною» ставить під сумнів можливість не політизованої, неупередженої, незаангажованої роботи прокуратури і правосуддя в Україні в цілому. Викликає глибоке занепокоєння той поспіх, з яким пропихувалися зміни до закону про прокуратуру, що перекреслили зобов’язання України перед Європейським Союзом у частині реформування цієї інституції, та повертають цей орган на роки і десятиліття назад до карально-репресивної машини.

«Європейська Солідарність» вважає за необхідне запросити в парламент Генерального прокурора Рябошапку для роз’яснення конфлікту інтересів та позиції, що він є «людиною президента», а не слугою закону.

«Європейська Солідарність» вважає за необхідне запросити в парламент Генерального прокурора Рябошапку для роз’яснення конфлікту інтересів та позиції, що він є «людиною президента», а не слугою закону. У вівторок, на погоджувальній раді «ЄС» виступить з такою ініціативою.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel