Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Петро Порошенко: «Без Ангели Меркель та Франсуа Олланда санкції проти Росії були б неможливі»

Петро Порошенко подякував ЄС та США за допомогу, надану Україні.

ЄС.

Петро Порошенко: «Без Ангели Меркель та Франсуа Олланда санкції проти Росії були б неможливі»

– Безумовно, цей скандал дуже шкідливий для України, – заявив п’ятий президент України Петро Порошенко у Польщі, коментуючи на прохання журналістів публікацію стенограми розмови президентів США та України

Водночас він підкреслив, що не буде коментувати суть цієї розмови: «Я не буду коментувати телефонні розмови президентів інших країн. Я вважаю, що це точно не та справа, якою я маю займатись».

«Позиція третя – всі останні п’ять років ми отримували безпрецедентну двопартійну підтримку з боку американських конгресменів, американських сенаторів, американських президентів і американського народу», – нагадав п’ятий президент України.

«Ні в якому разі не можна Україні бути залученою до тої передвиборчої внутрішньої боротьби у Сполучених Штатах Америки, або у будь-яких інших державах», – додав він.

За його словами, для України життєво необхідно зберегти двосторонню підтримку. «Ні в якому разі не можна Україні бути залученою до тої передвиборчої внутрішньої боротьби у Сполучених Штатах Америки, або у будь-яких інших державах», – додав він.

«Ми вдячні США за підтримку, яку вони демонстрували, надавали Україні під час російської агресії – санкціями, військовою допомогою, економічною допомогою, місіями радників», – сказав Петро Порошенко.

П’ятий президент України також особливо наголосив на широкій допомозі ЄС, яку отримувала Україна.

«Так само ми надзвичайно вдячні Європейському Союзу. Це те, на що Путін не розраховував – що 28 країн-членів об’єднаються і спільно приймуть рішення і про санкції проти Росії, і про економічну, політичну, технологічну допомогу, яку вони надавали Україні», – сказав він.

«Сума, яку надав нам ЄС, була безпрецедентною. Можу наголосити, як людина яка володіла повним об’ємом інформації щодо переговорів щодо безпеки України – без Ангели Меркель, без Франсуа Олланда, без Емануєля Макрона, що змінив Франсуа Олланда на посаді президента Франції, санкції ЄС були б неможливі. Бо ці дві країни представляли весь Європейський Союз», – заявив Петро Порошенко.

Роль канцлера Меркель і президента Макрона, президента Олланда важко перебільшити. Наголошую, обсяг підтримки був такий, що ніколи ЄС жодній країні світу такий обсяг підтримки не надавав

«Я – людина, яка брала безпосередню участь, починаючи з червня 2014 року, у першому пакеті санкцій проти РФ. Роль канцлера Меркель і президента Макрона, президента Олланда важко перебільшити. Наголошую, обсяг підтримки був такий, що ніколи ЄС жодній країні світу такий обсяг підтримки не надавав», – підкреслив п’ятий президент України.

За його словами, в грудні Євросоюз має розглянути питання про продовження санкцій.

«Санкції і світова коаліція на підтримку України працює лише тоді, коли вона глобальна. Якщо ми когось виділяємо, когось відштовхуємо, це руйнує коаліцію», – зауважив він.

«Санкції і світова коаліція на підтримку України працює лише тоді, коли вона глобальна. Якщо ми когось виділяємо, когось відштовхуємо, це руйнує коаліцію», – зауважив він.

«Саме тому я сподіваюся, що зараз дипломатичними зусиллями наслідки цього скандалу будуть мінімізовані і нам вдасться розраховувати на продовження санкцій у грудні, якщо РФ відмовиться імплементувати Мінські домовленості, які були прийняті п’ять років тому, які є юридичною базою для застосування санкцій проти Росії як інструмент тиску, щоб вона виконала Мінські домовленості», – зазначив Петро Порошенко.

Він додав, що це означатиме, що Росія має вивести свої війська з окупованих територій, віддати неконтрольовану ділянку україно-російського кордону під контроль України, роззброїти незаконні військові формування і створити необхідні безпекові умови для початку політичного процесу.

«Поки що жодного кроку Росії в цьому напрямку ми не бачимо», – зауважив він.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel