Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
В Україні скасовується «мобільне рабство»

Абоненти будь-якого оператора мобільного зв’язку можуть змінити компанію, що їх обслуговує.

«КРАПКА»

В Україні скасовується «мобільне рабство»

Перенос мобільного номера: як правильно зробити та скільки це коштує

З 1 травня 2019 року в Україні почала працювати послуга Mobile Number Portability (MNP) – «перенесення мобільного номера», – що «відв’язує» номер телефону від оператора, який його випустив.

Це дозволить абонентам, які не задоволені вартістю тарифів чи якістю зв’язку свого оператора перейти на обслуговування до іншої компанії, зберігши як зв’язок зі знайомими, так і прив’язку свого мобільного номера до соцмереж, банківських й інших сервісів. Тобто відтепер код 067 необов’язково означатиме «Київстар», а 063 – «Лайф».

При цьому зміна оператора не впливатиме на інші сервіси, до яких прив’язаний ваш мобільний номер (банківські картки, картки лояльності, ідентифікація й авторизація на сайтах, у поштовому клієнті, месенджерах тощо).

Як це зробити

Щоб перенести мобільний номер до іншого оператора, потрібно зробити кілька кроків.

Зареєструвати на себе номер у старого оператора. Це означає, що номер мобільного телефона включно з «кодом оператора» потрібно зареєструвати на ім’я власника. Увага: це стосується лише абонентів передплаченого зв’язку. Якщо ви контрактний абонент, то ваші дані в оператора вже є.

Оператори пропонують багато варіантів, як це зробити: можна телефонувати на гарячу лінію, залишати заявку за допомогою СМС чи на сайті. Також заявку на перенос мобільного номера можна залишити в магазині вашого нового оператора.  

Як правило, реєстрація робиться в офіційному магазині вашого поточного оператора. При цьому із собою потрібно мати паспорт – так, любителі анонімності її втратять.

Подати заявку новому оператору.

Оператори пропонують багато варіантів, як це зробити: можна телефонувати на гарячу лінію, залишати заявку за допомогою СМС чи на сайті. Також заявку на перенос мобільного номера можна залишити в магазині вашого нового оператора. При цьому оператори дають можливість вибрати бажаний тарифний план, а також день, коли відбудеться перенесення номера.

Прийти у будь-який офіційний магазин вашого нового оператора й отримати нову SIM-картку. Оператори попереджають: після того як ви вставите нову картку в телефон, протягом кількох годин може не бути зв’язку.

Не лише паспорт: які документи подавати при реєстрації

При реєстрації мобільного номера потрібно показати документ, який посвідчує особу. І це необов’язково паспорт.

Допускаються: паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну; тимчасове посвідчення громадянина України; посвідчення водія; посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон; посвідка на постійне проживання; картка мігранта; посвідчення біженця; проїзний документ біженця; посвідчення особи, яка потребує  додаткового захисту; проїзний документ особи, якій надано додатковий захист; реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН).

«Вам відмовлено»: найчастіші причини

У переносі номера абонентові може відмовити як поточний оператор, так і новий.

Оператор може відмовити, якщо: номер не зареєстрований; номер зареєстровано на іншу особу; у заяві на перенесення номера наведено неповні або недостовірні дані; заяву на перенесення номера подано раніше; після останнього перенесення номера не минуло 30 календарних днів; ваша картка заблокована з причин, передбачених законодавством (шахрайство тощо).

«Скільки я платитиму?»: як дізнатися, що ви телефонуєте на портований номер

Перенос номера створює одну незручність: тепер не можна знати наперед, чи переносила людина, якій ви телефонуєте, свій мобільний номер (і знати наперед, за яким тарифом ви оплачуватимете розмову).

Однак оператори на своїх сайтах повідомляють, що при здійсненні дзвінка на портований номер абоненти чутимуть автоматичне голосове повідомлення про це.

Також оператори зазначають, що перевірити номер вашого абонента можна буде на їхніх сайтах.

Що ще потрібно знати

На своїх сайтах оператори вказують, що послуга (залежно від компанії) або безкоштовна, або оплачується за мінімальною ціною (у межах 1 грн як вартість нового стартового пакета).

Змінювати оператора можна не частіше ніж раз на 30 днів.

Важливо: кошти, які були на рахунку в старого оператора, не переносяться. Проте в офісі поточного оператора можна вказати номер банківської картки, на яку перекажуть залишок коштів із вашого рахунку. Однак, чи є така можливість саме у вашого оператора, слід уточнити окремо.

Якщо у вас є борг перед старим оператором, то, скоріше за все, його доведеться сплатити.

Джерело: «КРАПКА»
Telegram Channel