Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Як можна проводити вибори в ОРДЛО, якщо там ходить рубль, а українські підприємства захоплені?»

Костянтин Єлісеєв: До виборів має відбутись пункт 1 – всеохоплююче повне припинення вогню. У нас воно є? Немає.

ЄС.

«Як можна проводити вибори в ОРДЛО, якщо там ходить рубль, а українські підприємства захоплені?»

Україна не може піти на умову проведення виборів в ОРДЛО до виконання всіх безпекових пунктів Мінських домовленостей, а також повернення дії українського законодавства та правоохоронної системи на окупованих територіях. Про це заявив в ефірі телеканалу «Прямий» дипломат, радник п’ятого Президента України – лідера партії «Європейська Солідарність» Костянтин Єлісєєв

«Вибори в ОРДЛО передбачені Мінськими домовленостями і дійсно вони мають відбутись відповідно до закону України і принципів, стандартів ОБСЄ. Але до виборів має відбутись пункт 1 – всеохоплююче повне припинення вогню. У нас воно є? Немає. Там ідеться про відведення важкого озброєння і створення зон вільних від важкої зброї, а також про контроль СММ ОБСЄ над кордоном. І до пункту про вибори іде пункт про відновлення української банківської і гривневої зони, і податкової зони України. Але, до сих пір, там ідеться про рубль і тім діє російська податкова система. І передача Україні захоплених Росією підприємств. Про все це чомусь мовчать. Мені, до речі, цікаво чи порушувалося це питання. Але здається, що до цього не дійшло», – сказав він.

Єлісєєв наголосив, що попередня влада розробила дорожню карту, в якій пріоритетом був безпековий блок і взаємні кроки сторін.

Єлісєєв наголосив, що попередня влада розробила дорожню карту, в якій пріоритетом був безпековий блок і взаємні кроки сторін.

«Потім вже можна спокійно говорити про вибори. Тому я звертаю увагу на дорожню карту. Тоді дійсно це питання не просто вирішувалось, а було погоджене. У нас є навіть декілька варіантів цієї дорожньої карти. Вона чітко передбачає пріоритетність безпекових кроків і це гарантія того, що якщо Україна щось робить, то Росія має зробити безпекові кроки на зустріч. І якщо Росія робить, то і Україна це має робити», – зауважив радник п’ятого президента України.

Він зазначив, що в після підписання Мінську-1 та Мінську-2 Україна активно робила кроки для виконання Мінських домовленостей, в тому числі, й політичного блоку, але агресор продовжував обстріли і не забезпечив виконання безпекового блоку.

«Ми наполягали на цьому, тому що в 2014 році після двох Мінських документів, Україна з оптимізмом почала виконувати політичний блок Мінських домовленостей і через парламент було ухвалено низку законопроектів. Серед них закон про особливості місцевого самоврядування, закон про амністію тощо. Ми почали виконувати те, що зобов’язалися. Натомість Росія продовжувала стріляти і вбивати. Більше того, в законі про особливий режим місцевого самоврядування, який наш парламент ухвалив у жовтні 2014 року була навіть зафіксована дата проведення місцевих виборів – 7 грудня 2014 року. Але вони не відбулися, тому що Росія провела фейко-вибори листопаді 2014 року. Торпедувавши таким чином весь мінський процес», – сказав Костянтин Єлісєєв.

Підсумовуючи він наголосив: «Ми вже наступали на ці граблі. Це ще одна причина чому ця ситуація викликала занепокоєння у професійних дипломатів та суспільства. Як би нам не продавали цю обгортку звичайно вони будуть подавати, і я віддав би їм належне – вони можуть це робити. Але я хотів би, щоб народ, коли це зрозуміє, а на це потрібен час, десь пів року. То буде вже пізно».

Джерело: ЄС.
Telegram Channel