Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Уродженець Ківерцівщини презентував у Луцьку роман-баладу

Волинь-нова

Уродженець Ківерцівщини презентував у Луцьку роман-баладу

Представники Цуманської ОТГ взяли участь у творчій презентації автором роману – балади «Блакитна сарна», який воскрешає трагічні сторінки життя і побуту поліського села Затишшя, що опинилося в епіцентрі подій Другої світової війни. Поетом, письменником, художником, перекладачем Мироном Нестерчуком, яка відбулась у бібліотечному комплексі СНУ імені Лесі Українки

Розпочалась зустріч   з декламації методистки бібліотеки вишу Світлани Кресак  його вірша «Дома». Потім коротко окреслила біографію письменника. Саме з біографічної довідки присутні дізналися, що Мирон Нестерчук –  виходець із села Сильно  Ківерцівського району,  проте із 1971 року живе у Стрию на Львівщині.

Перша книжка Мирона Нестерчука «Джерела» побачила світ понад 30 років тому і тоді стало очевидним, що в українську поезію прийшов самобутній поет.

В колисці думи слово жде крила,
Нам вільна праця вища нагороди.
Беруть початок ріки з джерела,
А джерела початок у народі. 

     Невдовзі Мирон Нестерчук порадував читачів і новою книгою поезій  «Мелодія світанку» (1985), до якої увійшли  вірші – пісні його долі, цикл   «Сонячне гроно Вірменії» та поема – феєрія «Джерело». Пізніше, одна за одною побачили світ книги «Свитязь» (поліська легенда) (1994), «Вірменська рапсодія» (1993), «Силно» (2002).

Самота

Самотня.
Печальна, як гроно калини осінньої ночі.
Приснилося:
Явір тоненьку тополю в степу обнімає.
Вуста полинові
Щомиті, щохвилі волають:
-  Не хочу!
А серце у грудях
Тихенько перечить:
-  Жадаю…

Поетичний світ Мирона Нестерчука овіяний сонцем і світлом, спрагою життя і цвітіння, буяння і краси. Він утверджує красу людських вчинків, оспівує дивовижну гармонію навколишнього світу. Він любить цей світ по – особливому, даруючи  людям розсипи своїх думок і суджень, бо здатність мислити – це здатність зрозуміти оточуючих.

Основи мистецької грамоти Мирон Нестерчук  освоював  у студіях  образотворчого мистецтва та Московському заочному університеті мистецтв, на  факультеті  образотворчого  мистецтва. Мистецтво гравюри почав освоювати у Луцьку, в далекому 1968 році.  Відтоді створив понад 400 малярських робіт, майже 300 гравюр у техніці  лінориту, деревориту, офорту, а також кількасот акварелей, монотипій, рисунків олівцем, пером, сангіною, фломастером,  художньо оформив  понад  40 книг українських авторів.

     Тематична і технічна різноманітність  - дивовижна. Освітлена талантом  митця, фантазія, широта, зацікавленість і їх філософське осмислення, громадянська наснаженість - все це  свідчить про складну  і самобутню лабораторію творчості  художника.   

Письменник активно займається перекладами з вірменської мови, навіть уклав антологію вірменської поезії. За перекладацьку діяльність нагороджений Грамотою Президента Вірменії, медаллю Мовсеса Хоренаці та золотою медаллю Міністерства культури Вірменії.

Малярські та графічні роботи  Мирона Нестерчука  знаходяться  у музеях Галичини, у приватних  збірках Австралії, Великобританії, Вірменії, Канади, Молдови, Польщі, Росії, США, Угорщини й звісно, України.

Письменник активно займається перекладами з вірменської мови, навіть уклав антологію вірменської поезії. За перекладацьку діяльність нагороджений Грамотою Президента Вірменії, медаллю Мовсеса Хоренаці та золотою медаллю Міністерства культури Вірменії.

Слово про письменника виголосили викладачі ФФтаЖ Лесиного вишу Наталія Шульська, Григорій Аркушин, а також колега-письменник Іван Чернецький.

В царині творчості, як  малярської, так і літературної, Мирон Нестерчук  зумів  досягти вагомих успіхів. Свій непересічний багатогранний талант, мистецьку енергію розуму і серця, інтелектуальний і духовний досвід, усе своє нелегке, осяяне барвами рідного краю життя, він поставив на службу своєму мистецькому «Я», рідному селу, незалежній Україні!

 

 

Джерело: Цуманська громада
Telegram Channel