Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Митрополит Епіфаній у Рівному вшанував загиблих захисників

Глава ПЦУ відслужив панахиду на могилах Героїв.

ЧаРівне

Митрополит Епіфаній у Рівному вшанував загиблих захисників

Минулими вихідними в Україні провели низку святкових заходів з нагоди Дня Покрови Пречистої Пресвятої Богородиці, 77-ї річниці створення УПА, Дня українського козацтва і Дня захисника України. Разом з рівнянами їх розділив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній

З нагоди свят в обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбулися урочистості і концерт. А напередодні на майдані Незалежності в Рівному провели конкурс військово-патріотичної пісні і строю «Червона калина 2019».

У неділю, 14 жовтня почесні гості, керівники області і Рівного, пересічні містяни і гості міста взяли участь у панахиді і покладанні квітів і вінків до могил Героїв Небесної Сотні і загиблих в зоні АТО (ООС) на кладовищі «Нове» та інших цвинтарях міста.

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який у ці дні з першосвятительським візитом перебував на Рівненщині, відслужив панахиду на могилах Героїв.

Згадали загиблих керівники області і міста, військові, їх батьки, дружини, діти та онуки героїв. Присутні хвилиною мовчання вшанували їх пам'ять.

Покладання квітів, вінків до пам’ятних знаків, меморіалів, місць поховань, пов’язаних з боротьбою українського народу за Незалежність і територіальну цілісність держави на Сході країни провели і в інших населених пунктах Рівненщини.

А на майдані Незалежності в обласному центрі протягом 4-х днів тривав Міжнародний етнічний фестиваль «ЛіраФест», під час якого звучали святковий концерт кобзарів і лірників з України, Польщі, Білорусі, майстер-класи народних танців у супроводі традиційних інструментів і ліри.

Було там розгорнуто і виставку військової техніки оперативного командування «Захід» і дано плац-концерт військового духового оркестру.

Рівняни і гості міста мали також можливість ознайомитися з виставкою-інсталяцією «Відкрийте нам свої серця», присвяченою 77-ій річниці створення УПА.

А у сквері Українських добровольців провели свято вулиць Петра Могили і Коперника, під час якого урочисто відкрили дерев’яну скульптурну композицію «Григорій Сковорода»,і фестиваль «Гостини на Покрову».

Тим часом Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній взяв участь в освяченні місця під будівництво каплиці в місті Вараш, освяченні Свято-Покровського храму і Божественній літургії у місті рівненських атомників, відвідав також РАЕС. Потім у Здолбунові освятив розписи Свято-Успенського храму і провів акафіст Пресвятій Богородиці. А в Рівному очолив урочисту Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі з нагоди храмового свята.

Тим часом у Рівненському міському Будинку культури з аншлагом пройшов концерт Заслуженого ансамблю танцю України «Полісянка» за участі творчих колективів МБК. А у виставковій залі присутні з цікавістю оглянули світлини, представлені на XIV-й Міжнародний салон художньої фотографії «Фотовернісаж на Покрову-2019».

У міському парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка урочисто завершили весняно-літній сезон святковим концертом і спортивними змаганнями. Також рівнян і гостей міста запросили на фестиваль «Покровськмй вітер».

В урочищі «Видумка» присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про загиблих у роки ІІ-ї світової війни представників волинської інтелігенції, взяли участь у проведенні панахиди, покладанні квітів, вінків до меморіальних знаків.

У храмах області провели Божественні літургії.

Тим часом Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній взяв участь в освяченні місця під будівництво каплиці в місті Вараш, освяченні Свято-Покровського храму і Божественній літургії у місті рівненських атомників, відвідав також РАЕС. Потім у Здолбунові освятив розписи Свято-Успенського храму і провів акафіст Пресвятій Богородиці. А в Рівному очолив урочисту Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі з нагоди храмового свята.

До Дня Святої Покрови Пресвятої Богородиці, 77-ї річниці створення УПА, Дня Українського козацтва і Дня захисника України в області провели низку інших цікавих масових заходів.

Зокрема, у Рівному вдруге відбувся напівпівмарафонський забіг «Pokrova Half Marathon-2019». Він проліг від вулиці Костромської до Алеї Пагорба Слави. Усі учасники, які успішно подолають 1 з 2-х дистанцій, отримали на фініші пам’ятну оригінальну медаль. Переможці і призери змагань серед чоловіків і жінок на кожній з дистанцій, а також наймолодший і найстарший учасники забігу отримали кубки і подарунки від партнерів та організаторів заходу.

Крім того, 14 жовтня у Рівному провели фестиваль козацької звитяги «Покровський вітер». Спеціально до нього місцеві майстри виготовили величезну булаву. Усіх охочих спробувати свої сили і підняти її організатори запросили на фестиваль, що відбувся в козацькому таборі «Гайдамаки», що на вулиці Млинівській,

Крім того, у програмі заходу були також козацькі забави, бій «лава-на-лаву», конкурс для жінок з гарним призом, турнір лучників, лазертаг, катання на конях, працювали лікарняні клоуни і народні майстри. А на гутірковій сцені обговорювали історії ветеранів АТО (ООС), продавали книги зі своїми автографами їх автори. Рівняни і гості міста мали можливість також переглянути концерт гурту «Joryj Kloc» і грандіозне фаєр-шоу.

Як повідомили з відділу комунікації головного управління Національної поліції в Рівненській області, публічну безпеку і порядок під час проведення урочистих і масових заходів з нагоди відзначення свята Покрови, Дня захисника України, чергової річниці створення УПА, Дня Українського козацтва забезпечували понад 120 поліцейських усіх територіальних і структурних підрозділів.

Крім того, з метою контролю і належного реагування у разі виникнення нештатних ситуацій працівники ситуаційного центру цілодобово здійснювали збір та обробку інформації. А весь особовий склад ГУ НП в області було переведено на посилений варіант несення служби.

Усі масові заходи у святкові дні пройшли без порушення публічної безпеки і громадського порядку.

Джерело: Валентин СТАВСЬКИЙ
Telegram Channel