Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Чилійці змусили свого Президента скасувати здорожчання квитків на метро

Під час протестів потрощили підземні станції на 700 тисяч доларів

Reuters

Чилійці змусили свого Президента скасувати здорожчання квитків на метро

Ціну білетів піднімали на долар з лишнім

Президент Чилі Себастьян Піньєра скасував підвищення плати на проїзд на метро менш ніж через день після того, як запровадив надзвичайний стан у столиці країни Сантьяго — через заворушення, пов'язані зі зростанням цін на квитки, передає сайт газети День з посиланням на DW.

«Я зі смиренням почув голос моїх співвітчизників», - заявив Піньєра.

Між тим голова національної оборони генерал-майор Хав'єр Ітуррьягу дель Кампо розпорядився ввести в столиці комендантську годину у відповідь на безперервні «акти насильства».

«Я зі смиренням почув голос моїх співвітчизників», - заявив Піньєра.

Цей захід набирає чинності вперше після падіння режиму диктатора Аугусто Піночета в 1990 році і діятиме мінімум у двох столичних районах і двох комунах з 22.00 суботи по 07.00 неділі за місцевим часом. За словами Ітуррьягу, 20 жовтня буде проведена нова оцінка ситуації у сфері правопорядку та ухвалене рішення щодо подальшої підтримки комендантської години або її скасування.

Перші протестні акції проти підвищення цін на проїзд у метро з 800 до 830 песо (1,17 долара США) почалися в Сантьяго близько тижня тому. Спершу сотні школярів і студентів на знак протесту їздили без квитків, потім почалися демонстрації.

Загалом через підпали були сильно пошкоджені 20 станцій. Керівництво метрополітену оцінює збитки в 700 тисяч доларів. За даними газети La Tercera, на станціях працювала велика кількість поліцейських, при цьому мінімум 156 з них отримали травми. В ході безладів затримали близько 180 осіб.

Керівництво метрополітену оголосило про припинення роботи у вихідні, 19 і 20 жовтня. Очікується, що до 21 жовтня «серйозні пошкодження інфраструктури» будуть усунуті, після чого пасажири знову зможуть користуватися послугами підземки.

Telegram Channel