Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волиняни сьогодні отримають «нову» тисячу

Побачила світ банкнота номіналом 1 000 гривень.

Фото: flickr.com

Волиняни сьогодні отримають «нову» тисячу

З 25 жовтня 2019 року Нацбанк вводить у готівковий обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень

«Відсьогодні банки зможуть отримати її у Національному банку і видавати своїм клієнтам, – розповів голова НБУ Яків Смолій. – Ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку».

Що відомо про нову банкноту:

  • На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.
  • На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.
  • За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Елементи захисту нової тисячі

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту:

  • «віконна» захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (пурпурний) та яскраво виражений комбінований оптично-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;
  • оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

Після появи в обігу банкноти номіналом 1000 гривень середньомісячна заробітна плата буде розмінюватися дев’ятьма банкнотами найвищого номіналу, і це буде набагато зручніше, ніж зараз.

Чим обгрунтоване рішення введення

  • З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, натомість з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.
  • Необхідність введення в обіг банкноти нового найвищого номіналу назріла досить давно. Після появи в обігу банкноти номіналом 1000 гривень середньомісячна заробітна плата буде розмінюватися дев’ятьма банкнотами найвищого номіналу, і це буде набагато зручніше, ніж зараз.

Нагадаємо, останнього разу Нацбанк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1 000 гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу.

Джерело: minfin
Telegram Channel