Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чи отримає хор імені Верьовки бойкот рівненчан?

Колектив отримав за скандальний виступ 30 тисяч гривень.

Обозреватель

Чи отримає хор імені Верьовки бойкот рівненчан?

Рівняни в мережі Фейсбук активно коментують черговий скандал з концертом «Квартал 95». У випуску проекту «Вечірний квартал», який показали на каналі «1+1» 20 жовтня, актор Євген Кошовий разом з Національним академічним українським народним хором України імені Григорія Верьовки виконав номер за мотивами відомої пісні «Горіла сосна, палала…» У пісні гумористи висміяли підпал будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої

Багато українців і рівнян, зокрема, висловлюють обурення з цього приводу. У відповіль на негативну реакцію керівник хору імені Верьовки Зиновій Корінець висловився, що ідея номеру належить саме «кварталівцям», а хор часто працює за контрактами. І цього разу «Квартал 95» заплатив колективу 30 тисяч гривень за виступ. На що соцмережі «вибухнули» ще більше, адже колектив має державне фінансування.

До слова, на 10 листопада у Рівному заплановано концерт цього колективу. Більшість квитків вже продано.

У соцмережах серед відомих рівнян своє обурення висловила, зокрема, народна артистка України, професор Інституту мистецтв РДГУ Наталія-Марія Фарина:

«Жах!...Не можна поєднувати шоу і державний хор! Це якась насмішка, щоб професійний колектив був на підспівці у шоу-мена… Це велике приниження для всієї культури України! Напевне, співачки в минулому співали в хорі ім. Верьовки…»

Відомий телеведучий, уродженець Рівненщини Віталій Гайдукевич, зокрема, зазначає: «Сумно не те, що в Україні виробляють бидло-гумор. І не те, що хтось вмикає «тєлєк», щоб дивитися «Квартал», або ж платить гроші за квитки на них. Сумно те, що ви, знаючи, що ваші знайомі є серед глядачів/споживачів бидло-гумору, і досі потискаєте руку, спілкуєтеся і т.д. І 100%, що знайомі в хорі ім. Верьовки теж є серед ваших знайомих, або знайомих знайомих. Але чи багато з вас перекажуть «вітання» хористам і натякнуть, що більше не волієте з ними мати нічого спільного?
Принцип чистоти поданої руки - гарний принцип. Він добряче відсіває шлаки, а інколи декого і теверзить».

Народна депутатка України «госпітальєрка» Яна Зінкевич на своїй сторінці у Фейсбук написала: «Чому роблять вони, а соромно мені? Хор ім. Верьовки, вам - ганьба! Цей хор тепер немає ніякого морального права відкривати та закривати сесії Верховної Ради. Отримувати фінансування від держави і при цьому виступати на низькосортному лайні «95 кварталу» - це репутація, втрачена за один вечір».

Адміністраторка Рівненського міського Будинку культури Наталія Лозовська назвала інцидент наступом на українську культуру: «5 копійок стосовно хайпу навколо хору ім. Григорія Верьовки. Відбулося те, про що я говорила ще весною. Українська культура - це було лиш питанням часу. Нас влупили по найдорожчому тонко, філігранно, але потужно. Піднесли, возвеличили, нагадали кожному українцю про міць національного хору на матчі Україна-Португалія і через 5 днів закатали цю силу в асфальт, назвавши каток «гострою сатирою». Не стали розмінюватися на дрібні маловідомі гурти. Вгатили по колективу, який 8 десятиріч прославляв Україну на цілий світ. Прикро і боляче.

Пересічні рівняни в основному теж висловлюють обурення. А деякі навіть заявляють, що підуть здавати вже придбані квитки на концерт.

Другу добу читаю коментарі людей, які не розуміють, що з нас знову зробили. Відрубали голову українській національній культурі. Я не применшую провини художнього керівника Зіновія Михайловича за ганебне рішення та участь в цьому плювку в обличчя українцям. Я не знаю, чим він керувався. Й обов'язково про це у нього запитаю. І дно я завжди буду називати дном. Але шановні хейтери, не скигліть, коли замість «шароварщини Верьовки» українські сцени та українські мізки заполонить завивання Люби Успєнскої, Стаса Міхайлова і Колінькі Баскова. Бляха-муха, ну думайте ж!

І ще... Якби ж то ми так вміли любити, шанувати і пишатися, як вміємо ненавидіти - ми би були найпотужнішою нацією у світі.
P.S.: Для мене Національний заслужений академічний український народний хор ім. Г. Верьовки завжди буде колективом, який зустрічають стоячи».

Пересічні рівняни в основному теж висловлюють обурення. А деякі навіть заявляють, що підуть здавати вже придбані квитки на концерт.

Тетяна Бубенко: «Це просто жах і наглість - так використати наше, українське...»

Надія Крет-Майданська: «Соромно за Національний. Що спонукало керівництво хору до цього сорому: гроші, визнання?.. Сором!»

Галина Кавюк: «Піду і здам квитки. Для мене дуже прикрий факт».

Nata Li: «Дуже прикро, що «візитівка» України спустилась до звичайного шоу. Невже в «95 кварталі» всі актори перейшли працювати до Верховної Ради? Для чого поєднувати державний хор з хохмою? Не смішно!!!»

Valentina Chudik: «Це страшніше. Участь в подібному знецінила цей хор, який був символом України. Недостатньо розбираюся в справі Гонтарєвої, щоб виправдовувати чи засуджувати її. Але використовувати цей хор – цинічно».

Однак частина користувачів соціальних мереж у жарті «кварталівців» нічого поганого не бачать.

Віолета Трубецька: «Мені жарт сподобався, адже Гонтарева та її олігархи над бідним народом не один раз насміхалися, принижували його, грабували, знущалися... Тепер прийшов час її кари. Всі учасники цього дійства – молодці! Продовжуйте і надалі нас веселити і дивувати!

Serega Bandura: «Захищати злодія і не розуміти сарказму - оце по-нашому…»

Джерело: Валентин Ставський


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel