Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Ірина Фріз: «На грудневому саміті НАТО Україна повинна подати заявку на ПДЧ»

Ірина Фріз закликає стукати у двері НАТО, а не пускати процес вступу на самоплив.

ЄС.

Ірина Фріз: «На грудневому саміті НАТО Україна повинна подати заявку на ПДЧ»

Єдиною підставою для вступу України в НАТО – є План дій щодо членства, жодна Річна національна програма не є підставою для цього, – про це написала на сторінці в мережі Фейсбук народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз

«Аргумент що в нас є Річна національна програма і цього формату достатньо сьогодні не працює. Адже, в наслідок єдиного телефонного дзвінка одного президента іншому, по всіх швах стала тріщати міжнародна коаліція на підтримку України у війні з Росією. І нам потрібна офіційна позиція наших міжнародних партнерів щодо наших кроків на шляху євроатлантичної інтеграції, яка має бути визначена в чіткому з юридичної точки зору документі, а саме – ПДЧ», – зауважила політик.

Народний депутат наголошує, що жодна Річна національна програма не є підставою для вступу в НАТО, а от ПДЧ є. А зволікання із подачею заявки на ПДЧ лише гальмує процес вступу України в Альянс.

Народний депутат наголошує, що жодна Річна національна програма не є підставою для вступу в НАТО, а от ПДЧ є. А зволікання із подачею заявки на ПДЧ лише гальмує процес вступу України в Альянс.

Також політик підкреслила, що в Конституції чітко закріплено курс України на євроатлантичну інтеграцію. І є визначена процедура вступу країни в НАТО.

«Ця процедура обумовлена подачею заявки на ПДЧ, його виконання і вже потім – рішення країн членів – Альянсу щодо прийняття нової держави до НАТО. І це проходили всі країни, які не декларували наміри про вступ в дипломатичних реляціях, а діяли і не марнували час», – зазначає політик.

«Вступ держави до НАТО не має гальмуватись дипломатичною доцільністю чи «вангуванням» щодо відмови Україні в ПДЧ у разі подання заявки. Це політика. І так політика має спиратись на дії. В нашому випадку – це заявити свою готовність на отримання ПДЧ», – підкреслила народний депутат.

Ірина Фріз зауважила, що міжнародні партнери України по НАТО, які послідовно та неухильно підтримують нас у боротьбі за незалежність та суверенітет мають дати офіційну позицію, яка буде мати аргументи.

«Саме на ці аргументи маємо ми спиратись у нашій євроатлантичній інтеграції, а не на відчуття, страхи чи побоювання», – підкреслила вона.  

Зазначимо, що  віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, коментуючи заяви представників «Європейської солідарності» про необхідність подати заявку на ПДЧ, відповів, що цього робити не потрібно, бо  залишається в силі заявка від 2008 року.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel