Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
ОТГ з Рівненщини включили в міжнародний туристичний марштрут

Крім філософського та естетичного значення цей мурал має ще одну особливість - він цифровий (digital/з доповненою реальністю).

0362.ua

ОТГ з Рівненщини включили в міжнародний туристичний марштрут

У Рівненській області реалізували унікальний проєкт «Перше Digital-сузір'я муралів на карті України»

Один з 9-ти цифрових муралів створено в селі Привільне Дубенського району, що дало можливістю включення території у 3 авто- і велотуристичні маршрути.

Реалізований проєкт покликаний розвивати суміжні креативні індустрії, які, в свою чергу, посилюють туристичну привабливість і розвивають навколишні простори. Це - сучасне мистецтво, яке може навчити місцеве населення і туристів фантазувати і мислити.

Створені мурали – своєрідні ребуси, в основу яких зкладено сталий розвиток (ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на самміті ООН зі сталого розвитку). Цими днями такий арт-об’єкт відкрито у селі Привільне Дубенського району. Він, зокрема, популяризує здоровий спосіб життя і сприяє благополуччю мешканців різного віку.

Авторка муралу - художниця Богдана Давидюк свій творчий задум пояснює так:

«Кров – це універсальна унікальна і геніально спроєктована транспортна система організму, яка не тільки постачає кожну клітину життєво необхідними речовинами, включно з киснем, а й забирає непотрібні і навіть шкідливі для клітин сполуки і виводить їх. Її маршрут умовно вказаний – це шлях, по якому пливуть, біжать і видряпуються на гору маленькі елементи. Бічна частина – це «життя в голові», психічне здоров’я. Тут при доповненій реальності теж є різні маленькі елементи, які крутяться навколо будиночка в голові. Третя стіна дублює по сенсах першу, але вона власне – готовність до руху спортивного, коли є трохи зусиль і своє тіло змушуємо жити активніше. При доповненій реальності там маленькі персонажі перетягують канат, грають м’ячем, мають всілякі активності в межах силуету постаті».

Створені мурали – своєрідні ребуси, в основу яких зкладено сталий розвиток (ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на самміті ООН зі сталого розвитку).  

Настінний малюнок при допомозі смартфона можна оживити. Крім філософського та естетичного значення цей мурал має ще одну особливість - він цифровий (digital/з доповненою реальністю). Це означає, що після завантаження на телефон чи планшет додатку «AR murals», увімкнувши його, варто навести на мурал. І на ньому з'явиться анімація. До речі, це є наочним прикладом того, що сучасні високі технології з'являються у Привільненській об’єднаній територіальній громаді.

Проєкт «Перше Digital-сузір'я муралів на карті України» реалізовано громадською організацією «Платформа взаємодії «Простір» за підтримки Український культурного фонду.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel