Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Яка нині екологічна ситуація в Нововолинську?

Усі досліджувані в атмосферному повітрі хімічні речовини на території санітарно-захисної зони підприємства ТзОВ «Кроноспан УА» та в житловій забудові 15-го мікрорайону відповідають нормативам.

nvip.com.ua

Яка нині екологічна ситуація в Нововолинську?

Жваве обговорення викликала інформація про те, що громадські активісти встановили у місті два датчики моніторингу повітря з метою контролю за його якістю. Не забарилися коментарі

Аби довести до громадськості інформацію про стан екологічної ситуації в Нововолинську, міський голова Віктор Сапожніков зустрівся з мпредставниками місцевих засобів масової інформації, інформує Нововолинська міська рада.

Нагадаємо, у місті створена спеціальна депутатська комісія, яка контролює дотримання норм екологічної безпеки у місті. Для цього залучають представників відповідних служб. Постійно проводять моніторинг, обговорення, проходять зустрічі з керівниками підприємств і контролюючими організаціями у міській раді.

Як поінформував Віктор Сапожніков, нещодавно без попередніх повідомлень на окремих об’єктах Нововолинська працювали спеціалісти ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Вони робили відбір проб атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони підприємства ТзОВ «Кроноспан УА» і в житловій забудові 15-го мікрорайону на вміст пилу, формальдегіду, наявність інших хімічних речовин. Також у районі Панасівки брали аналіз води на визначення вмісту природних радіонуклідів.

На окремих об’єктах Нововолинська працювали спеціалісти ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Вони робили відбір проб атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони підприємства ТзОВ «Кроноспан УА» і в житловій забудові 15-го мікрорайону на вміст пилу, формальдегіду, наявність інших хімічних речовин.  

За результатами проведеного дослідження на ім’я міського голови надійшов лист, у якому, зокрема, зазначено:

«Встановлено, що усі досліджувані в атмосферному повітрі хімічні речовини на території санітарно-захисної зони підприємства ТзОВ «Кроноспан УА» та в житловій забудові 15-го мікрорайону відповідають нормативам, визначеним «Гранично допустимими концентраціями хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць». Виявлені концентрації пилу відповідають нормативам на межі санітарно-захисної підприємства і не відповідають на 15-ому мікрорайоні на відстані 1123 м від підприємства ТзОВ «Кроноспан УА», що не дає можливості пов’язати стан атмосферного повітря 15-ого мікрорайону лише із діяльністю вище згаданого підприємства».

Віктор Сапожніков наголосив, що міська влада не стоїть осторонь екологічних питань, контролює ситуацію і реагує на факти порушень для вжиття заходів на усунення недоліків. Для прикладу, упродовж тривалого часу нововолинцям дошкуляв неприємний запах, який періодично поширювався від ТзОВ «Птахокомплекс Губин» агропромислової групи «Пан Курчак», розташованого на околиці міста. Окрім цього, відходи виробництва потрапляли в міську каналізацію. Владні структури не бездіяли, бо за порушення норм екологічного законодавства підприємство сплатило майже мільйон гривень штрафних санкцій. Зараз там встановлюють польське обладнання, щоб усунути неприємні запахи.

- Нововолинськ – промислове місто. Мусимо розвиватися далі, щоб створювати нові робочі місця. Вирішенням проблеми,якщо така виникає, потрібно конкретно займатися, а не нагнітати ситуацію. Розуміємо, що має бути громадський моніторинг, але він має бути якісним, - каже міський голова. - Чутки, на яких дехто робить піар, не підкріплені жодними фактами. А прилади, які купують за 2-3 тисячі, не відповідають стандартам.

До речі, науковці зазначають, що такі датчики працюють на принципі розсіювання лазерного випромінювання й аналізують не якість повітря, а лише наявність у ньому певних частинок. Тому довіряти їх даним повністю не можна.

Цими днями у сюжеті на телеканалі 1+1 якраз йшлося про екологічну ситуацію в Україні. Заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля України Ірина Ставчук зазначила, що одна якісна станція, яка вимірює різні забруднюючі речовини, коштує 300 тисяч євро. І навіть в Європі ця система встановлювалася протягом десяти років. То чи можна довіряти показникам датчиків громадського моніторингу, нехай кожен поміркує сам.

Telegram Channel