Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Росія – підступний шакал». Моряк Оприско закликав відкинути ілюзії про домовленості з Кремлем

Андрій Оприско: Росія - то є такий вмираючий шакал, який хоче пробудити вже давно померлого монстра – колишній союз, імперію відродити.

Збруч

«Росія – підступний шакал». Моряк Оприско закликав відкинути ілюзії про домовленості з Кремлем

Військовослужбовець Військово-Морських сил ЗС України Андрій Оприско, звільнений із російського полону 7 вересня, закликав українців позбутися ілюзій щодо можливості домовитися з Росією

Оприско запропонував правильно діагностувати першопричини конфлікту з Росією, сказавши, що ворог нагадує йому шакала, котрий хоче смерті своєї жертви і вичікує нагоди кинутися у горлянку.

Про це Оприско заявив у своєму виступі під Львівського безпекового форуму у п'ятницю.

«Яка причина, що ми зараз маємо військовополонених? Я розумію – зараз, може, не всі це розуміють, може, наше керівництво не розуміє... думаю, розуміє, але не в повній мірі, – з ким ми маємо справу. Якщо ми розраховуємо, що ми якимись юридичними методами, якимись доказами, навіть «тисячопроцентними» доказами, щось зможемо змінити чи вирішити – ми сильно помиляємося. Тому що ворог є підступний, ворог є хитрий. Він тільки чекає, щоб ми розслабилися, і тоді [готується] кинутися нам в горлянку. Наш ворог – не благородний тигр. Це шакал, який чекає, коли ми ослабнемо, щоб тоді кинутися в горло», – заявив Оприско.

Тому що ворог є підступний, ворог є хитрий. Він тільки чекає, щоб ми розслабилися, і тоді [готується] кинутися нам в горлянку. Наш ворог – не благородний тигр. Це шакал, який чекає, коли ми ослабнемо, щоб тоді кинутися в горло

Моряк вважає, що українцям слід скинути зі себе стереотип жертви, натомість посилюватися. «Хочу сказати таку думку. Досить вже нам бути жертвою: жертвами Голодомору, жертвами політичних репресій, військовополоненими... Розумієте? Україна має зараз силу. Але ми мусимо стати ще сильнішими. Для того, щоби стати ще сильнішими, нам треба мати дуже сильну армію, нам треба сильний флот», – вважає військовослужбовець.

Андрій Оприско зізнався, що має мрію: щоби Україна мала сильний флот не лише на Чорному морі, а й могла утримувати кораблі в усіх океанах. «Я – патріот своєї країни. Не уявляю інакше», – відрубав Оприско.

Військовослужбовець ВМС вважає, що сильна армія була би найкращою позицією для переговорів. «Я бачив те все трішки зсередини. Якщо ми надіємося, що ми зможемо домовитись, якісь-там «формули Штайнмаєра» чи ще когось – не плекайте собі ілюзій! Буде «кидалово», я вам гарантую. Домовлятися треба, але йти на поступки – ніколи!» – підкреслив учасник «керченського рейду».

Хочу сказати таку думку. Досить вже нам бути жертвою: жертвами Голодомору, жертвами політичних репресій, військовополоненими... Розумієте? Україна має зараз силу. Але ми мусимо стати ще сильнішими.

Андрій Оприско, звертаючись до гостей із країн НАТО, заявив, що Україна готова обійтися без прямої бойової підтримки інших країн, але потребує солідарності й зброї. «Ми – передовий форпост. Ми не здамося. Ми впораємося і самі – нам це, може, буде в сотні разів важче, але... Нам потрібна допомога моральна, юридична, нам потрібна насамперед збройна допомога. Зрозумійте, то ворог такий, який на Україні не зупиниться», – наголосив Оприско.

Водночас український моряк сумнівається в тому, що Росія є справді сильною: нинішні прояви аґресії нагадують Оприскові передсмертні конвульсії. «То є такий вмираючий шакал, який хоче пробудити вже давно померлого монстра – колишній союз, імперію відродити. В них там такі фантазії, як у хворого на голову», – не добирав слів пан Андрій.

Я бачив те все трішки зсередини. Якщо ми надіємося, що ми зможемо домовитись, якісь-там «формули Штайнмаєра» чи ще когось – не плекайте собі ілюзій! Буде «кидалово», я вам гарантую.

На думку Оприска, запорукою перемоги буде також солідарність. «Що нам допомагало і що довело до результату? То величезний тиск людей, єднання людей – не просто наших рідних, не просто українців, а всього світу. До мене писали листи українці, діаспора, але не тільки – іспанці, італійці, французи. То було настільки потужно! Прості моряки, звичайні моряки – ми ж не президенти, не олігархи, а звичайні люди! А був такий тиск, що все, чого вони хотіли – маніпуляції різні – нічого не вийшло, бо ми були на виду», – зазначив Оприско.

Загальна оцінка пана Андрія – українці сьогодні є найсильнішими за всі часи і мають найбільше можливостей. «Це наш шанс. Мусимо цей шанс використати. Якщо зараз цей шанс не використаємо, то гріш нам ціна», – переконаний моряк ВМСУ.

Джерело: Збруч.
Telegram Channel