Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Вино з космосу незабаром стане реальністю

Пошук небесних відчуттів

pixabay.com

Вино з космосу незабаром стане реальністю

Відправлять у небо в скляній тарі

Компанія Space Cargo Unlimited відправить на Міжнародну космічну станцію дванадцять пляшок вина. Вчені хочуть дізнатися, як на нього вплинуть мікрогравітація і підвищена радіація. Про це повідомляють Українські Новини з посиланням на Quartz.

Повідомляється, що це будуть перші скляні пляшки, доставлені в орбітальну лабораторію.

«Ми думаємо, що зберігання цих зразків на МКС протягом деякого часу в умовах мікрогравітації і мікровипромінювання може надати позитивну дію на бактерії, які знаходяться у вині», — відзначає науковий керівник місії Філіп Дарріет.

Мікроорганізми сприяють ароматизації вин в міру їх старіння. Відзначається, що в космосі, де відсутня атмосфера Землі, об'єкти піддаються значно більшому впливу радіації. Ці умови означають, що біологічні процеси змінюються, і вчені хочуть подивитися, як це вплине на склад вина.

Аналогічний експеримент був проведений Ardbeg, заводом шотландського віскі, який в 2011 році відправив флакони з алкоголем на Міжнародну космічну станцію. Проект здійснювався американською компанією Nanoracks, яка спеціалізується на підготовці та транспортуванні орбітальних вантажів.

«Після двох років на станції за кольором і смаком здавалося, ніби вони мають п'ятирічну витримку», — розповів генеральний директор Nanoracks Джеффрі Манбер.

Telegram Channel