Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
З-поміж очільників різних держав світу українцям найбільше подобається Лукашенко, найменше – Путін

Не люблять вони тебе, Воване!

Фото: gazeta.ru

З-поміж очільників різних держав світу українцям найбільше подобається Лукашенко, найменше – Путін

На другому місці за симпатіями наших співгромадян перебуває Ангела Меркель

Згідно результатів опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» серед лідерів інших країн найкраще українці ставляться до президента Білорусі Олександра Лукашенка: 66% позитивно та лише 15% – негативно. 

До канцлера Німеччини Ангели Меркель позитивно ставляться 60% опитаних, негативно – 17%. До президента Польщі Анджея Дуди позитивно ставляться 48%, негативно – 9%, 18%  – не знають такого політика, 27% – вагалися з відповіддю. До Президента Франції Емануеля Макрона позитивно ставляться 39%, негативно – 17%, не знають такого – 15%, вагалися з оцінкою – 29%. До прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо позитивно ставляться 38%, негативно – 6%, не знають його – 30%, не змогли оцінити – 30%. До прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона позитивно ставляться 33%, негативно – 11%, не знають його – 27%, вагалися – 30%. До президента США Дональда Трампа позитивно ставляться 30%, негативно – 42%, вагалися з оцінкою – 25%. До президента Туреччини Реджеп Таїп Ердогана позитивно ставляться 28%, негативно – 20%, не знають його – 22%, не змогли оцінити – 30%. 

Найгірше українці ставляться до президент Росії Володимир Путіна: 71% ставляться негативно, лише 15% – позитивно і ще 12% не змогли висловити свою думку.

Найгірше українці ставляться до президент Росії Володимир Путіна: 71% ставляться негативно, лише 15% – позитивно і ще 12% не змогли висловити свою думку.

У динаміці за більш ніж останні півтори року практично не змінилося ставлення до А.Меркель, В.Путіна, О.Лукашенка, Е.Макрона. Дещо покращилося до А.Дуди, погіршилося – до Дональда Трампа та Реджеп Таїп Ердогана. 

У регіональному розрізі спостерігаються деякі відмінності, зокрема на Півдні та Сході дещо краще ставляться до таких світових лідерів як О. Лукашенко, Р.Ердоган, та особливо В.Путін. На Заході – до А.Дуди, Дж.Трюдо, Д.Трампа. У віковому розрізі О.Лукашенко користується помітно більшим рівнем підтримки серед найстарших. Натомість такі політики як Е.Макрон, Б.Джонсон та Д.Трамп маю більше своїх симпатиків серед представників молодших вікових категорій. 

У майнових категоріях серед найменш забезпечених помітно більше прихильників О.Лукашенка та В.Путіна, найзаможніших – А.Дуди, Е.Макрона, Дж.Трюдо, Б.Джонсона, Д.Трампа.

У розрізі прихильників різних політичних сил президенти Білорусі, Росії та Туреччини є явними фаворитами серед прихильників партії Опозиційна платформа – За життя. Натомість західні лідери користуються більшою підтримкою серед симпатиків партій Європейська Солідарність та Голос. Також О.Лукашенко та В.Путін є явними лідерами підтримки серед тих, хто шкодує за розпадом Радянського Союзу.

Аудиторіє опитування було населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 29 жовтня - 4 листопада 2019 року.

Telegram Channel