Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Керівництво області зустрілося з претендентами на участь в літніх Олімпійських іграх – 2020

говорили про проблеми, які зводяться до трьох напрямків: житло, спортінвентар та індивідуальне фінансування спортсменів та тренерів.

Волинська ОДА

Керівництво області зустрілося з претендентами на участь в літніх Олімпійських іграх – 2020

За результатами, показаними упродовж останнього календарного року, 21 волинський спортсмен претендує виконати олімпійський норматив та здобути олімпійську ліцензію (з них Ірина Климець та Іван Банзерук – легка атлетика, вже виконали олімпійський норматив, а Марія Повх та Юрій Вандюк – веслування на байдарках і каное здобули олімпійські ліцензії для країни). Для порівняння у 2016 році в Олімпійських іграх в м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія) ми мали вісім учасників, а у 2012 році у Олімпійських іграх в м. Лондон (Велика Британія) взяло участь шестеро волинських спортсменів

12 листопада 2019 року, керівництво області зустрілося із спортсменами та їх наставниками, які представлятимуть збірну України на літній олімпіаді, аби обговорити роботу та проблеми спортивної галузі області загалом, та підготовку до міжнародних спортивних змагань зокрема. Участь у робочій зустрічі взяла заступниця голови облдержадміністрації Світлана Мишковець та начальник відділу з питань фізичної культури і спорту ОДА Ігор Дмитришин.

Слід зазначити, що розпочалася конструктивна розмова із приємностей – вручення двох державних нагород. Орденами Княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджені срібні призери з легкої атлетики Олена Собчук та Валентина Мирончук.

Відзнаки, які присвоєні спортсменкам відповідно до Указу Президента від 1.102019 року №728 за досягнення високих спортивних результатів на тридцятій всесвітній літній Універсіаді в м.Неаполі Італійської Республіки, вручила Світлана Мишковець.

Опісля ж перейшли до обговорення порушених питань. Загалом, як відзначила на початку голова обласної ради Ірина Вахович, під керівництвом якої і проходило обговорення, спортивна галузь нашої області немає субвенційної підтримки держави та повністю фінансується з обласного та місцевих бюджетів. Так, приблизно щорічно із обласного бюджету на сферу спорту витрачають 45 млн грн, місто Луцьк - 18 млн грн. Кошти не малі, але попри це погоджується, що фінансування мало би бути більшим, адже це впливає на національно-патріотичне виховання молоді.

Житло отримують спортсмени та їх особисті тренери (перший тренер) з видів спорту інвалідів, які не забезпечені житлом, що зайняли 1 – 3 місце на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх.

На цьому й наголосили й присутні спортсмени та їх тренери, які вважають це мізером. Загалом основними порушеними питаннями були: забезпечення житлом, спортінвентарем та індивідуальне фінансування спортсменів та тренерів.

Щодо житла, то в області діє Обласна цільова соціальна програма розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки, в якій, в тому числі, передбачено виділення квартир спортсменам, котрі не мають житла, стоять на черзі у виконкомі органу місцевого самоврядування та відзначилися значними здобутками на змаганнях міжнародного рівня. Однак, для цього є розроблені критерії, які розробили на засідання тренерської ради у 2016-му році.

- житло отримують спортсмени та їх особисті тренери (перший тренер), які не забезпечені житлом в олімпійських видах спорту у номерах програми, що входять до програми олімпійських ігор за:
- зайняте 1 – 12 місце на Олімпійських іграх;
- зайняте 1 – 6 місце на чемпіонатах світу (дорослі);
- зайняте 1 – 3 місце на Європейських іграх;
- зайняте 1 місце на чемпіонатах Європи (дорослі);
- зайняте 1 місце на чемпіонатах світу (дорослі) в олімпійських видах спорту у номерах програми, що не входять до програми олімпійських ігор.

Житло отримують спортсмени та їх особисті тренери (перший тренер) з видів спорту інвалідів, які не забезпечені житлом, що зайняли 1 – 3 місце на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх. Право на отримання житла мають спортсмени та тренери, які представляють Волинську область. 50% вартості цього житла оплачує обласний бюджет і стільки ж місцевий.

- За цими критеріями у 2019-му році під критерії ми маємо вже 4 претенденти: Ірина Климець (5 місце на Чемпіонаті світу, легка атлетика), Данило Даниленко (1 місце в олімпійському виді програм, змішана естафета на Європейських іграх) і Андрій Рибачок та Юрій Вандюк (за 2-ге місце на Європейський іграх, веслування на байдарках і каное), - повідомив начальник відділу з питань фізичної культури і спорту ОДА Ігор Дмитришин.

Що стосується закупівлі спортінвентарю та цільового фінансування спортсменів, то за результатами наради запропонували в наступному році в обласній цільовій програмі розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки передбачити фінансування для галузі 60 млн грн, але крім цього додатково ще 2,5 млн грн окремо для олімпійців. Ці кошти будуть витрачені на спортивний інвентар для велоспорту та веслування, на одяг та взуття для легкоатлетів, а також по 25 тис. грн кожному учаснику Олімпійських Ігор від Волині. Адже, як відзначив Ігор Ярославович, 80 % спортивних видатків з обласного бюджету - це заробітні плати, енергоносії та утримання комунальних закладів.

Разом із цим відзначили, що бюджет на наступний рік є дуже складним і чітко спрогнозувати видатки поки що неможливо, тим більше, що в області майже відсутній бюджет розвитку, позаяк в процесі децентралізації зменшилися джерела надходжень.

Однак, у підсумку представники обласної влади, зокрема голова обласної ради Ірина Вахович запевнила, що спортивний бюджет на 2020 рік плануватимуть дуже ретельно і необхідні кошти будуть передбачені по максимуму.

Джерело: Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.
Telegram Channel