Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Розпочали із турпоходу, а нині друкують книги для незрячих з усієї України (Відео)

Про роботу організації розповіли найактивніші її учасники.

Волинь-нова

Розпочали із турпоходу, а нині друкують книги для незрячих з усієї України (Відео)

10 років тому декілька активних волинян створили обласний осередок громадської організації «Генерація успішної дії», щоб підтримати людей із інвалідністю по зору

– Ми хотіли допомогти таким, як ми, витягнути їх з дому, бо я з власного досвіду знаю, як це – сидіти у чотирьох стінах й нікуди не виходити, – розповів голова організації Віталій Ткачук на урочистостях з нагоди ювілею.

«Подолаємо бар'єри в собі» – так називався перший проєкт Генерації, в межах якого залучили до активного відпочинку на Шацьких озерах молодь з глибокими порушеннями зору. Це стало відправною точкою для десятків інших успішних ініціатив. Щоправда, починати завжди найважче.

Ми хочемо щось робити, працювати, платити податки... Організовуємось у таку групу, щоб показати, що ми не немічні, а бадьорі та завзяті!

– Коли мені запропонували доєднатися до громадського руху на Волині, я був безробітним та деморалізованим. Утім, мене переконали, що все у моїх руках і замість того, щоб скаржитися і скиглити, я можу зробити щось корисне для себе та інших, – поділився спогадами Віталій.

Такий підхід став ледь не офіційною ідеологію «Генерації успішної дії», учасники якої, не вимагають до себе якогось особливого ставлення, а роблять все для того, щоб бути рівноправними членами суспільства.

Про це говорили і друзі організації, які завітали на урочистості.

– Мене зачепили найперші фрази, почуті від Віталія Ткачука, людини, яка народилась незрячою і на старті життя вже мала складнощі... Він сказав: «Ми хочемо щось робити, працювати, платити податки... Організовуємось у таку групу, щоб показати, що ми не немічні, а бадьорі та завзяті!» – розповів громадський активіст Олександр Пиза.

 

 Ця завзятість дала змогу поліпшити життя багатьох. Учасники «Генерації успішної дії» допомагають незрячим подорожувати, шукають працедавців та влаштовують стажування для членів організації, доносять до чиновників проблеми людей із інвалідністю і добиваються їх вирішення, роблять доступнішим рідне місто, друкують книги шрифтом Брайля.

– На жаль, в Україні дуже мало структур надають послуги незрячим людям, що стосуються реабілітації, забезпечення літературою... Тому «Генерація успішної дії» – унікальна організація, яка протягом багатьох років, виконує ті функції, що мала б робити держава, – розповіла координатор проєкту «Braille Studio» Юлія Сачук.

 

 Під час урочистостей активісти згадали кожен рік своєї роботи окремо, поспілкувалися з людьми, які підтримували, допомагали увесь цей час. Свою творчість гостям свята подарували волинські артисти Сергій Скулинець і Галина Конах та донька незрячих членів організації Катерина Заячківська.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel