Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня

Матимемо два Різдва?!

Ілюстрація: Крапка

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня

При цьому, аж ніяк не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня

Група парафіян звернулась із відкритим листом до митрополита Луцького і Волинського Михаїла з проханням про запровадження святкування Різдва за новоюліанським календарем, тобто 25 грудня, не відкидаючи і юліанського, 7 січня.

Як повідомляє Волинська єпархія ПЦУ з посиланням на сайт pershyj.com, депутати обласної та Луцької міської рад, члени товариства «Просвіта» й інші активісти просять у високопреосвященного служити різдвяні відправи в кафедральному соборі Святої Трійці вже у грудні цього року, і так започаткувати традицію.

Адже більшість Православних Церков у цілому світі святкують Різдво за новим стилем. «Проте Україна досі залишається у радянській (на тепер – російській) парадигмі, святкуючи Різдво 7 січня у компанії з агресором Росією», – йдеться в листі. Однак його автори не заперечують святкування Різдва 7 січня, щоб не порушувати старої традиції тим вірним ПЦУ, хто її дотримується.

Владика Михаїл із розумінням ставиться до цієї ініціативи, тож може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня. При цьому єпархіальний архієрей наголошує, що не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня.

Зазначимо, що ідея календарної реформи для Українського Православ’я не нова. Розглядаючи дискусії на цю тематику, газета «Волинські єпархіальні відомості» в № 2 за 2019 рік вмістила статтю «ПЦУ і новий стиль». У ній ідеться, що деякі автокефальні Церкви, котрі мають статус державних, перейшли на новий стиль тоді, коли на нього перейшли їхні держави. Потім цей процес поширився й на інші. Але майже в усіх із цього приводу сталися розколи. Особливо великі, багатомільйонні, старостильні Церкви існують у Румунії та Греції. Дві Православні Церкви – Польська і Чорногорська – через тривалий час повернулися на старий стиль, бо лише маленька частка церковного народу стала новостильною. Окрім того, коли перейти на новий стиль, то не тільки щодо Різдва, а й щодо всіх нерухомих свят: Стрітення, Благовіщення, Преображення, Успіння… Тим часом щодо свят рухомих стиль залишається старим.

Стосовно ж звернення парафіян – владика Михаїл із розумінням ставиться до цієї ініціативи, може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня. При цьому єпархіальний архієрей наголошує, що не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня. А ті, хто хоче його відзначити одночасно з Вселенським Патріархатом та іншими Православними Церквами 25 грудня, мають і Пилипівку розпочати раніше, а саме 15 листопада.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel